Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
EXKLUZÍVNE: Policajná razia na útočníkov z metra v Londýne očami Slováka
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: Policajná razia na útočníkov z metra v Londýne očami Slováka

NEWPORT / Anglická polícia po piatkových útokoch v londýnskom metre zatkla troch podozrivých mužov. Všetkých troch zadržala vo welšskom meste Newport.

Celú stredu prebiehla na jednej z ulíc v meste policajná razia. Slovák Kamil do redakcie spravodajstva televízie JOJ poslal fotografie priamo z miesta razie. Pravdepodobný páchateľ útoku v londýnskom metre býval len o ulicu ďalej ako Slovák Kamil. Podľa jeho slov policajti zasahovali na mieste od skorých ranných hodín. Na miesto okamžite prišli aj všetky britské televízie. 

SItuácia v meste je napätá. "Atmosféra je zlá. Nikto nevie, čo sa deje," opísal situáciu Kamil. "Všetko prehľadávajú. Policajti si mylsia, že ich môže byť viac," dodal. Večer ulicu, na ktorej sa dom nachádza, uzavreli. V meste je množstvo policajtov. 

Políciia otvorila ulicu a cestu na nej po 38 hodinách. V dome pri razii nič nenašli. Počas akcie zatkli piatich ľudí. 

​​Šéf protiteroristickej jednotky Metropolitnej polície Dean Haydon uviedol, že ide o "rýchlo napredujúce vyšetrovanie". "Detektívi vykonávajú rozsiahle vyšetrovanie, ktoré má priniesť úplne fakty o útoku," vysvetlil.

Polícia v súvislosti s útokom zatkla počas víkendu dvoch mužov. Osemnásťročného Iračana v meste Dover a 21-ročného muža zo Sýrie v mestskej časti Hounslow na západe Londýna. Tretieho podozrivého, 25-ročného muža, zatkli muži zákona v Newporte v utorok večer.

Takmer 30 zranených

Pri výbuchu nastraženej bomby, ktorý otriasol jedným z vozňov súpravy metra stojacej na stanici Parsons Green, utrpelo v piatok zranenia 29 ľudí. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). V stanovisku, ktoré zverejnila prostredníctvom svojich obvyklých komunikačných kanálov, IS uvádza, že útok vykonala s ňou spriaznená zahraničná bunka. Britské úrady naopak tvrdia, že neexistujú dôkazy, že za útokom stojí IS.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy