Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Železničnú stanicu tak ľahko nezrekonštruujú. Železnice odstúpili od zmluvy
Zdielať na

Železničnú stanicu tak ľahko nezrekonštruujú. Železnice odstúpili od zmluvy

Zdroj: Noviny.sk

BRATISLAVA / Ak aj vy cestujete vlakom a prechádzate cez hlavnú vlakovú stanicu v Bratislave, musíte sa zmieriť s tým, že nepekné priestory zostanú v pôvodnom stave ešte dlho. Železnice odstúpili od zmluvy s investorom, ktorý plánoval prestavbu stanice. Dôvod? Nezrealizoval zápis do protischránkového registra. Ale menších úprav v réžii železníc sa stanica predsa len dočká.

Je škaredá, do prijímacej haly, keď prší a padá sneh, zateká. "Často tu čakávam ráno o 3, kým sa otvorí," hovorí Natália. Je študentkou šperkového dizajnu. Na stanici trávi denne veľa času pri čakaní na vlak. A kreslí. Najmä modely, v ktorých vidí bežných návštevníkov stanice. Samotnú bratislavskú hlavnú stanicu, ale nenakresila zatiaľ ani raz. "Máme aj stanicu v Galante, ktorá je vynovená," hovorí Natália. 

Mladej dizajnérke sa vzhľad stanice nepáči. Ani predstaničné námestie. Rekonštrukcia, ktorá mala hlavnú vlakovú pretvoriť do moderného stánku pre cestujúcich, nehrozí. Investor podľa železníc neodkryl vlastnícku štruktúru a štát s ním končí. Podľa generálneho riaditeľa s odstúpením od zmluvy, sú nové šaty stanice, v nedohľadne.

"Je to právny dôvod na to, aby sme odstúpili," povedal generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy. Zatiaľ, čo železnice krokom k odstrihnutiu developera kráčajú priamočiaro k veľmi pravdepodobnému zdĺhavému súdnemu procesu, budúca dizajnérka Natália, bude stále pri čakaní na svoj vlak, kresliť svoje portréty modelov z bežných cestujúcich v prijímacej hale na schodoch, na ktoré stále zateká zo strechy. Hlavná budova je dnes pamiatkovo chránená. Železnice v nej vykonajú počas roka modernizačné úpravy, exteriér ale ostane naďalej rovnaký. "Zatiaľ počítame len s investíciami - jedná sa o reštaurácie a podchody. Ďalšie zmeny budú postupné. Kedy to bude finálne, to neviem povedať," dodal generálny riaditeľ.  A ešte dlho sa nezrealizuje ani plán zrušenia prekrytia prijímacej haly tak, aby po odstránení prednej prístavby sa budove stanici navrátil jej historický pôvodný tvar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy