Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Opozícia žiada odvolanie Richtera. Potrebné kroky podniknú už čoskoro
Zdielať na

Opozícia žiada odvolanie Richtera. Potrebné kroky podniknú už čoskoro

BRATISLAVA / Opoziční poslanci chcú zosadiť ďalších ministrov a stále idú aj po Jánovi Richterovi. Podľa poslancov SaS minister nezvládol riešenie závažnej kauzy, ktorá sa týkala resocializačného centra Čistý deň, keďže zariadeniu nezobral licenciu hneď po prevalení kauzy. Odvolanie Jána Richtera však už žiadajú aj poslanci SNS, ktorí nedávno prišli vo vláde o ministra Plavčana.

Minister práce po prvom odporučení odobrať Čistému dňu akreditáciu uvádzal, že tak urobí, až sa tvrdenia o šikane, násilnostiach či sexuálnom zneužití preukážu. Dovtedy akreditáciu zariadeniu podmienečne ponechá.

V stredu už druhýkrát odporúčala akreditačná komisia licenciu centru zrušiť. Podľa zistení reportéra TV JOJ Rasťa Striška tak minister urobí. "V čo najbližšom čase určite pripravíme rozhodnutie," uviedla hovorkyňa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Veronika Husárová. 

Opozícia si myslí, že akreditačná komisia dala odporúčaním Richterovi neprekonateľný argument, že v zariadení sú deti vystavené vážnemu riziku ohrozenia života. Pre SaS zareagoval minister neskoro. "Odvolať ministra Richera sme sa už raz pokúsili, vtedy ani jeho partneri nemuseli mať všetky potrebné informácie. Teraz už nemôžu mať pochybnosti a verím, že sa medzi vládnymi poslancami nájdu aj slušní ľudia, ktorí si povedia, že siahať na bezpečie detí sa nesmie," uviedla poslankyňa za SaS Natália Blahová.  

Opoziční poslanci si myslia, že tým vniesol do kauzy politiku a zariadenie politicky podporoval, čo podľa nich ohrozovalo deti. "V najbližších dňoch budeme zbierať podpisy na mimoriadnu schôdzu o jeho odvolaní," oznámila Blahová. 

Richter sa pre TV JOJ vyjadril, že ak niekto v kauze Čistý deň konal nekompetentne, tak je to poslankyňa Blahová, ktorá deti ohrozila najviac. "Pani Blahová by si mala v prvom rade spytovať svedomie, či postup, ktorý zvolila, je ten najsprávnejší. Ak jej ide o deti, tak nemala zvoliť formu komunikácie, ktorú zvolila," reagoval Richter. 

Inak si konanie Richtera predstavovala aj SNS. Koaličná strana tiež rokuje o možnosti zosadenia Richtera zo stoličky ministra pre kauzu Čistý deň. Nič konkrétne zatiaľ verejne neprezentujú. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy