Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Čistý deň príde o akreditáciu
Zdielať na

Čistý deň príde o akreditáciu

BRATISLAVA / Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny v utorok popoludní vydalo oficiálne stanovisko k zrušeniu akreditácie Čistému dňu.

"Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny SR dnes Krajské riaditeľstvo PZ SR v Trenčíne potvrdilo, že v obnovenom trestnom konaní jeho vyšetrovateľ vzniesol obvinenie z prečinu sexuálneho zneužívania voči bývalému pracovníkovi resocializačného strediska Čistý deň. Keďže minister Ján Richter opakovane zdôrazňoval, že bude zohľadňovať každé nové zistenie v súvislosti s týmto zariadením, MPSVR SR na základe tejto novej informácie bezodkladne zruší akreditáciu Resocializačnému stredisku Čistý deň,“ píše ministerstvo v oficiálnom stanovisku.

 Už v pondelok Ján Richter v rozhovore pre televíziu JOJ uviedol, že je za odobratie akreditácie resocializačnému centru Čistý deň.

Generálna prokuratúra v proteste prokurátora voči prvostupňovému rozhodnutiu ministerstva v tejto veci uviedla, že MPSVR SR je povinné pred vydaním prvostupňového rozhodnutia požiadať o vyjadrenie Akreditačnú komisiu: "Zákonná úprava ukladá ministerstvu povinnosť predložiť akreditačnej komisii všetky relevantné podklady pre vydanie rozhodnutia a až následne, či už v súlade s jej vyjadrením alebo v rozpore s ním, rozhodnúť. Ministerstvo tým, že pred vydaním rozhodnutia vec nepredložilo na vyjadrenie akreditačnej komisii porušilo § 81 ods. 1 a 2 zákona č. 305/2005 Z. z.“

Ministerstvo návrh rozhodnutia o zrušení akreditácie Resocializačnému stredisku Čistý deň predloží Akreditačnej komisii na jej najbližšie zasadnutie 23. 8. 2017. Po jej rokovaní bude rozhodnutie o zrušení akreditácie doručené Resocializačnému stredisku Čistý deň.

Na otázku, ktorú Richterovi položil v pondelok redaktor TV JOJ Rastislav Striško či v tomto okamihu vníma resocializačné zariadenie ako bezpečné pre zverených klientov Richter odpovedal jednoznačne: "V tomto okamihu áno." V piatok sme informovali, že v kauze Čistý deň nastal posun. Obvinili bývalého zástupcu riaditeľa a terapeuta v Čistom dni Igora J. pre sexuálne zneužitie chovankyne Rebeky.

"Ukázalo sa, že reakčný čas ministra Richtera pri tomto škandalóznom prípade je 12 mesiacov... Pravda dobehla ministra aj jeho vládneho a straníckeho šéfa Fica po roku, dovtedy neustále presviedčali verejnosť, že veci nerozumieme a škandalizujeme „najlepšieho a najúspešnejšieho“ ministra sociálnych vecí. Oči im nedokázalo otvoriť nič, ani jasné a jednoznačné stanoviská odborníkov, či verejnej ochrankyne práv. Je hrozné, že rozhodnutie napokon prichádza až po takom dlhom čase, pričom doterajšie postoje kompetentných napáchali už ťažko napraviteľné škody na deťoch a mladých ľuďoch. Odobratím akreditácie minister potvrdzuje, že nemá čo robiť na svojom poste, pretože práve on nesie najväčšiu zodpovednosť,“ píše sa v stanovisku OĽaNO.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy