Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Milan Mazurek bude za rasistické výroky čeliť obžalobe
Zdielať na

Milan Mazurek bude za rasistické výroky čeliť obžalobe

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanca parlamentu za stranu ĽS NS Milana Mazureka obžalujú za rasistické výroky. Ako prvá o tom informovala RTVS na sociálnej sieti.

V rádiu bol Mazurek ako hosť ešte v októbri minulého roku. Počas rozhovoru mal uviesť viaceré sporné výroky. Tiež mal tvrdiť, že prvým a jediným skutočným prezidentom je pre neho Jozef Tiso. Rádio už za to dostalo pokutu 15 tisíc eur. "V prípade poslanca, ktorý prezentoval svoje názory v rádiu, je začaté trestné stíhanie a na veci intenzívne pracujeme," informoval ešte v marci riaditeľ NAKA Peter Hraško.

Následne v apríli NAKA obvinila poslanca z prečinu podnecovania, hanobenia a vyhrážania osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti, etnickej skupine alebo pôvodu rodu. V pondelok NAKA vyšetrovanie ukončila a spis smeruje na súd. "Vo veci obvineného Milana M. vyšetrovateľ spracoval 14.8. tohto roku návrh na podanie obžaloby," informoval Martin Wäldl, hovorca Prezídia PZ SR.

Priestor na vyjadrenie sme dali v priebehu vyšetrovania aj obvinenému poslancovi Mazurekovi. Na telefonát nereagoval. Po zverejnení spornej nahrávky z rádia sa Mazureka zastal jeho stranícky kolega. "Podľa nášho názoru poslanec Milan Mazurek nepovedal v skutočnosti nič zlé," povedal v marci poslanec za ĽS NS, Milan Uhrík.

Opletačky so zákonom má rovnako aj ďalší Kotlebov poslanec Stanislav Mizík. Vyšetrovateľ NAKA ho obvinil za trestné činy extrémizmu - prečin výroby extrémistických materiálov v jednočinnom súbehu s prečinom hanobenie národy, rasy a presvedčenia. Tento prípad ešte polícia neuzavrela. "Vo veci obvineného Stanislava M. naďalej prebiehajú procesné úkony v rámci prípravného konania," povedal Wäldl.

Obvinenému Mazurekovi podobne ako jeho kolegovi Mizíkovi hrozí v prípade odsúdenia 2 - 6 rokov, priťažiť im môže práve fakt, že sú poslancami. Ako trestaní za úmyselný trestný čin by títo dvaja poslanci už viac nemohli v budúcnosti napríklad kandidovať do parlamentu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy