Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Komisia odporučila Richterovi zrušiť akreditáciu Čistého dňa
Zdielať na

Komisia odporučila Richterovi zrušiť akreditáciu Čistého dňa

BRATISLAVA / Akreditačná komisia odporučila zrušiť akreditáciu resocializačnému centru Čistý deň. Na svojom stredajšom zasadnutí sa zaoberala všetkými novými skutočnosťami, o ktorých ju informovali zástupcovia ministerstva práce. Zásadný zvrat v kauze nastal po obvinení bývalého terapeuta a zástupcu riaditeľa zo sexuálneho zneužitia maloletej klientky.

Akreditačná komisia sa zhoduje s názorom, ktorý prezentovalo ministerstvo sociálnych vecí. Podľa nej môžu byť ohrozené život alebo zdravie detí, ich priaznivý psychický, fyzický a sociálny vývin a existuje odôvodnená obava, že resocializačný program v Čistom dni neplní zákonný účel.

"Ministerstvo oboznámilo akreditačnú komisiu s oficiálnou informáciou Krajského riaditeľstva PZ SR v Trenčíne, že vyšetrovateľ vzniesol obvinenie voči bývalému pracovníkovi RS Čistý deň z prečinu sexuálneho zneužívania. Ďalším dôležitým faktom sú informácie Ústredia prácesociálnych vecí a rodiny o výraznom náraste útekov maloletých klientov resocializačného strediska Čistý deň, ktorý vysoko prevyšuje útekovosť v iných strediskách," píše akreditačná komisia v stanovisku.

Ministerstvo pripraví rozhodnutie o zrušení akreditácie a jeho vydanie oznámi Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré začne pracovať na premiestnení klientov centra. Zariadenie sa môže proti rozhodnutiu ministerstva odvolať.

Píše Andrej Kiska riaditeľovi Čistého dňa?

Televízia JOJ získala list Andreja Kisku adresovaný riaditeľovi Čistého dňa Petrovi Tománkovi. Prezident v ňom žiada Tománka o jeho názor na danú problematiku. "Priznám sa, že s veľkým znepokojením prijímam informácie, ktoré naznačujú, že za niektorými vážnymi zlyhaniami v procese resocializácie sa skrývajú nielen pochybenia jednotlivcov, ale príčiny možno hľadať aj vo fungovaní celého systému sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately u nás," píše prezident v liste.

V liste, ktorý ma exkluzívne k dispozícií TV JOJ, píše prezident, že Tománekove postrehy, názory a postoje očakáva na adrese kancelárie prezidenta. Prípadne aby mu ich poslal mailom. Dokument získala TV JOJ z prostredia resocializačného centra Čistý deň.

Celé znenie listu nájdete tu.

"Oslovili sme všetky resocializačné zariadenia, aby sme si urobili predstavu, ako vyzerá resocializácia v praxi, nielen v Čistom dni," uviedol hovorca prezidenta Roman Krpelan pre reportéra TV JOJ Rasťa Striška. "Prezident chce mat reálnu predstavu o tom, ako je postarané o deti," upresnil Krpelan.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy