Skoro jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Čo musíte vedieť predtým, než absolvujete adrenalínový zážitok
Zdielať na

Čo musíte vedieť predtým, než absolvujete adrenalínový zážitok

BRATISLAVA / Adrenalínové atrakcie a športy sú medzi Slovákmi veľmi populárne. Zlyhanie techniky alebo človeka sa môže skončiť tragicky. Aj v týchto prípadoch musí niekto niesť trestnoprávnu zodpovednosť.

Bungeejumping, zoskoky s padákom, let balónom, splav divokej rieky alebo lezenie na skalách. To je len zlomok z adrenalínových zážitkov, ktoré sú do určitej miery rizikové. Najmä pre ľudí, ktorí s danou aktivitou nemali žiadnu alebo minimálnu skúsenosť. Tieto aktivity zvyčajne vykonávajú pod dohľadom osoby, ktorá má na prevádzkovanie všetky potrebné povolenia. Či už je to inštruktor, alebo iný personál.

V máji sa v Hrabušiciach zamotal teplovzdušný balón o elektrické vedenie a následne kôš s posádkou spadol na zem, nikomu sa nič nestalo. Toľko šťastia nemali cez víkend 38-ročný inštruktor a jeho 59-ročná zákazníčka, ktorých tandemový zoskok skončil tragédiou. Polícia v takýchto prípadoch vždy začína trestné stíhanie. Sprvu zvyčajne nie je jasné, kto alebo čo môže za nešťastie. Zlyhať totiž môže technika, ľudský faktor, ale občas je to len zhoda okolností.

"Zisťujú sa všetky okolnosti toho, do akej miery je tam nejaké zavinenie konkrétnej osoby, ale je potrebné povedať, že či ide o usmrtenie, ale aj o ublíženie na zdraví, tak sú to aj nedbanlivostné trestné činy," informuje expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. To znamená, že ak sa stane nehoda, nemusí sa dokazovať úmysel, ale zodpovedná môže byť z nedbanlivosti aj prevádzkovateľ atrakcie, alebo inštruktor.

"Zisťujú sa všetky skutočnosti, či bol správne nastavená výstroj, či bolo možné tomu zabrániť, či boli urobené všetke opatrenia tak, aby to bolo absolútne bezpečné, všetko to je predmetom samotného vyšetrovania, preverovania skutočností a získavania dôkazov v trestnom konaní," dodáva Kuilovská.  

Keď ste už niekedy absolvovali nejaký adrenalínový zážitok alebo šport, určite ste sa stretli s tým, že ste museli prevádzkovateľovi podpísať poučenie, alebo vás poučil ústne. Toto poučenie je pre následnú trestnoprávnu zodpovednosť veľmi dôležité. "V takýchto prípadoch sa vždy uplatňuje takzvaná prevenčná povinnosť, to znamená, že každý podnikateľ je povinný poučiť osobu o možných rizikách, ktoré môžu nastať," hovorí advokát Milan Ficek.

Ako vás inštruktor pred vašim zážitkom poučí, čo to by ste mu mali povedať aj vy. Minimálne o vašom zdravotnom stave. Môže sa potom stať, že zodpovedať sa budete musieť aj vy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy