Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Video zachytáva tragický pád paraglajdistov na Donovaloch
Zdielať na

Video zachytáva tragický pád paraglajdistov na Donovaloch

DONOVALY / Televízia JOJ má k dispozícii video, ktoré zachytáva štart letu dvoch paraglajdistov a ich následný tragický pád. V nedeľu okolo obeda inštruktor paraglajdingu so svojou klientkou spadli z približne dvadsaťmetrovej výšky. Na ťažké vnútorné zranenia zomreli.

Pri tragickej nehode prišli o život 59-ročná Marta a 38-ročný Peter. Išlo o skúseného inštruktora s klientkou. Tandemový zoskok mal byť splneným snom. Marta prišla na Donovaly aj s rodinou, ktorá si chcela celý let spolu s ňou užiť. Štartovali z Novej hole, ale už po 500 metroch spozorovali, že niečo nie je v poriadku. Padák sa stočil doprava a nasledoval strmý pád. "Spadli zhruba z 20 výškových metrov, hneď po štarte. Došlo ku kolízii a k zavretiu padáku," hovorí hovorca hasičského zboru Tomáš Hvizda. Video zachytáva celú udalosť, ktorá trvala iba niekoľko sekúnd. 

"Krajské operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby vyslalo na miesto pozemnú záchranku ako aj dva vrtuľníky," informoval hovorca záchranárov Boris Chmel. Záchranári paraglajdistov oživovali na mieste ešte niekoľko desiatok minút. Žiaľ dvojica utrpela vážne vnútorné zranenia, ktorým na mieste podľahla. Či zlyhal ľudský faktor alebo  išlo o nešťastnú náhodu bude jasné až po prešetrení. "Vyjadrovali sa k tomu aj iní paraglajdisti, ktorí tam boli. Nevedia si to vysvetliť, všetko bude vec vyšetrovania," dodáva Hvizda.

Peter pritom patril medzi skúsených inštruktorov. Tandemový let s ním si pred časom vyskúšal aj náš kolega. Bezpečnosť bola podľa neho u Petra na prvom mieste. "Radšej bol ochotný ísť dole a čakať na správny vietor, akoby mal riskovať," hovorí reportér TV JOJ Dárius Haraksin. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy