Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Fašistické symboly či gardistický pozdrav už len tak neprejdú, dohliadnu na to znalci
Zdielať na

Fašistické symboly či gardistický pozdrav už len tak neprejdú, dohliadnu na to znalci

BRATISLAVA / Slovensko má konečne prvých znalcov, ktorí by si mali vedieť poradiť s fašistami či neonacistami. Lenže prísnym výberovým konaním zatiaľ prešlo iba 6 ľudí. Podľa ministerstva spravodlivosti totiž uchádzači dobre poznajú Tisov vojnový štát, no nepoznajú extrémistické hrozby súčanosti.

"Ja som len zberateľ, neviem, čo ten znak znamená," prípadne veľmi obľúbené tvrdenie, že "gardistický pozdrav Na stráž vlastne patrí ku skautom". Toto je len zopár argumentov, ktorými sa často a úspešne hájili extrémisti, vrátane dnes už poslanca a župana Mariána Kotlebu. Pomáhalo im aj to, že na Slovensku chýbal znalecký odbor na extrémizmus a posudky tak robili napríklad aj zamestnanci múzeí či učitelia, ktorých obhajcovia ľahko spochybnili. "Teraz to bude oficiálny odbor a tí ľudia majú garanciu toho, že sú v danom odbore experti, takže to spochybňovanie prípadne námietky by mali byť menej relevantné," hovorí Miroslav Mareš, odborník na extrémizmus, člen výberovej komisie.

"Je potrebný špecializovaný útvar, ktorý rieši extrémizmus a škodlivú propagandu. Je reálna šanca, že budú na Slovensku potláčané ľudské práva nie len na sociálnych sieťach, ale že by takí jedinci mohli vyjsť reálne na ulicu," myslí si bezpečnostný analytik Andrej Kubík. Má to však jeden háčik. Skúšky zatiaľ urobilo len 6 uchádzačov, čo je podľa odborníka od ideálneho stavu ďaleko. Podľa neho by sme do každého kraja potrebovali aspoň dvoch. Na druhej strane tvrdí, že k mnohým skutkom znalcov ani netreba. "Keď niekto použije 10 vulgarizmov a jeden rasistický výrok, na to nie je potrebný znalec, aby to objasňoval, to by mali prokurátori a sudcovi vedieť," hovorí Mareš.

Úspešných uchádzačov je zatiaľ iba 6 a otázne je, či sa znalcami aj skutočne všetci z nich stanú. Odborníci totiž upozorňujú na to, že je to riskantný chlebíček. Vylúčené totiž nie sú útoky na sociálnych sieťach, v tom horšom prípade aj tvárou v tvár. Znalec pritom nie je ten, čo páchateľa posiela do väzenia, na to sú sudcovia a prokurátori.

"Je to ťažký odbor spojený s viacerými rizikami, tak som rada, že máme prvých znalcov," hovorí ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy