Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Chlapec (15) nezvládol riadenie. Pri nehode zahynulo dievča (17), druhé je vo vážnom stave
Zdielať na

Chlapec (15) nezvládol riadenie. Pri nehode zahynulo dievča (17), druhé je vo vážnom stave

BANSKÁ ŠTIAVNICA / V pondelok krátko pred polnocou zasahovali záchranné zložky na ceste v Štiavnických vrchoch. V smere od Banskej Štiavnice na Vyhne došlo k dopravnej nehode osobného motorového vozidla Fiat Stilo. Vozidlo šoféroval iba 15-ročný mladík z okresu Banská Štiavnica, ktorý počas prejazdu ostrou pravotočivou zákrutou v dôsledku neprispôsobenia rýchlosti jazdy stratil na mokrej vozovke nad vozidlom kontrolu. Nehoda skončila tragicky.

V Hliníku nad Hronom sa zobudili do smutného rána. Príbuzní 18-ročnej študentky zdravotníckej školy Boženy a jej mladšej sestry Adriany prežívajú obrovský smútok. Sestry išli večer do kina, no jedna z nich sa viac domov nevráti. "To bola moja vnučka. Nevieme nič, nikto nevie nič, čo sa stalo, oni išli z Bystrice z kina," povedal redaktorke TV JOJ užialený starý otec dievčat.

Za volantom sedel chlapec, ktorý tam nemal čo robiť.  Auto partii požičala jeho mama, no pod podmienkou, že šoférovať bude 18-ročný Martin, ktorý má vodičský preukaz. Pätnásťročný Miroslav ho však cestou z Banskej Štiavnice prehovoril, aby ho pustil za volant. Mladík potom dupol na plyn, no neprešiel ani 400 metrov a v zákrute s autom havaroval.

Auto prešlo do protismeru, zastavili ho až stromy. Sedemnásťročná Adriana na zadnom sedadle nemala šancu bočný náraz do stromov prežiť. Jej o rok staršia sestra, ktorá sedela vedľa nej, mala viac šťastia, so zlomeninou ju previezli do nemocnice. "Osemnásťročná slečna bola po prvotnom ošetrení transportovaná s úrazom ruky do nemocnice v Žiari nad Hronom," povedal Jozef Minár z operačného strediska ZZS.

Chlapec, ktorý sedel za volantom, a jeho 18-ročný kamarát Martin, vyviazli iba s drobnými poraneniami. Tínedžera vypočuli na policajnom oddelení. Za jazdu, ktorá skončila tragicky, už čelí obvineniu.

V banskoštiavnickej časti Banky býva chlapec aj s rodičmi, to, čo sa v noci stalo, nikto z blízkych komentovať nechcel. Aj napriek nízkemu veku to nie je prvá nehoda, ktorú spôsobil. V januári šoféroval terénne auto bez značiek a potom, čo nabúral do zaparkovaného vozidla, z miesta ušiel. Keďže mal v tom čase 14 rokov, priestupkové konanie bolo odložené. Bez trestu však nevyviazne ani 18-ročný Martin, ktorý kamaráta za volant pustil.

"Bude riešený v priestupkovom konaní, nakoľko v prípade 15-ročného mladíka ide o neoprávnenú osobu," objasnila Petra Kováčiková, hovorkyňa KR PZ BB. Tragédia sa nemusela vôbec stať, keby Martin mladšiemu kamarátovi nedovolil šoférovať. Adriana, ktorá študovala v Leviciach na pedagogickej škole, sa však po nesprávnom rozhodnutí už medzi spolužiakov nevráti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy