Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Žena zomrela potom, ako ju uhryzla mačka infikovaná kliešťom
Zdielať na

Žena zomrela potom, ako ju uhryzla mačka infikovaná kliešťom

Archívna reportáž

TOKIO / Japonská žena zomrela na kliešťami prenášané ochorenie po tom, ako ju pohrýzla infikovaná mačka. Podľa odborníkov ide pritom o prvý prenos takejto choroby z cicavca na človeka. Ako informovalo japonské ministerstvo zdravotníctva, päťdesiatnička sa snažila slabej zatúlanej mačke pomôcť, a tá ju pritom uhryzla.

Žena o desať dní zomrela na hemoragickú horúčku s trombocytopenickým syndrómom, ktorú prenášajú kliešte v Číne, Kórei a Japonsku. Keďže lekári na jej tele nenašli žiadne stopy po uhryznutí kliešťom, predpokladajú, že ju dostala od infikovanej mačky.

Miera úmrtnosti pri tomto ochorení dosahuje okolo 30 percent a u ľudí starších ako 50 rokov je SFTS mimoriadne vážne. Hlavnými klinickými príznakmi choroby sú horúčka, zvracanie, hnačka, zlyhanie viacerých orgánov či zníženie počtu krvných doštičiek. Podľa japonských médií sa SFTS v krajine objavila po prvý raz v roku 2013. Ministerstvo zdravotníctva varovalo, že aj napriek tomu, že takéto úmrtie je veľmi ojedinelé, ľudia by mali byť opatrní pri kontakte so zvieratami v zlej telesnej kondícii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy