Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Za zber lesných plodov v chránených územiach hrozí pokuta
Zdielať na

Za zber lesných plodov v chránených územiach hrozí pokuta

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ministerstvo životného prostredia (MŽP) upozorňuje na nezákonnosť zberu lesných plodov v treťom až piatom stupni ochrany, kde je prioritou ochrana rastlín a živočíchov.

Zber čučoriedok, lesných jahôd, malín či rôznych druhov húb je na väčšine územia národných parkov Slovenska zakázaný, výnimkou sú len národné parky Slovenský raj, Slovenský kras a Veľká Fatra. Aj tu je však zber povolený len na vyhradených miestach a pre vlastnú spotrebu. "Za porušenie tohto zákazu môžu strážcovia prírody uložiť previnilcovi pokutu v blokovom konaní až do výšky 66 eur ako aj odobratie nazbieraných lesných plodov. Vo výnimočných prípadoch umožňuje zákon uložiť zberačom pokutu až takmer 3 320 eur," uviedol vo vyhlásení hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák.

Častým problémom je podľa Ferenčáka najmä správanie zberačov v chránených územiach. V snahe nazbierať v čo najkratšom čase čo najviac lesných plodov používajú na zber pomôcky, ktorými poškodzujú prírodu. V hustom poraste čučoriedok, ktorý ochraňuje pôdu a napomáha tvorbe humusu, vyšliapavajú chodníčky, ktoré sa stávajú možným zdrojom erózie. Zanechávajú po sebe odpad a tým, že sa pohybujú mimo turistických chodníkov, rušia pokoj aj v odľahlých zónach od skorých ranných hodín až do zotmenia. Z toho dôvodu pripravujú tatranskí strážcovia v spolupráci s vlastníkmi pozemkov a políciou akcie proti nelegálnym zberačom lesných plodov. Dohľad nad dodržiavaním zákona o ochrane prírody a krajiny vykonávajú zamestnanci správ národných parkov alebo dobrovoľní strážcovia prírody.

Envirorezort tiež pripomína, že na lesné plody je odkázané veľké množstvo živočíchov, ktoré si počas leta a jesene robia tukové rezervy pre prežitie v zimnom období. Hromadným zberom plodov tak zvieratá prichádzajú o ich prirodzenú potravu. Medzi takéto živočíchy patrí najmä medveď hnedý, ale aj drobné hlodavce a rôzne druhy vtákov, pre ktoré sú lesné plody významným sezónnym zdrojom potravy. Následkom je pravidelný a opakovaný výskyt zvierat v blízkosti obývaných častí nielen podtatranského regiónu. MŽP preto apeluje na návštevníkov prírody, aby svojím konaním neohrozovali prírodu a správali sa zodpovedne.

Najčítanejšie správy