Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Chorému Máriovi, ktorému vyoperovali nádor, pomohli darcovia
Zdielať na

Chorému Máriovi, ktorému vyoperovali nádor, pomohli darcovia

PEZINOK / Životný boj šesťmesačného Mária z Pezinka vás nenechal chladnými a mnohí ste sa nám do redakcie ozvali, že chcete pomôcť. Malý hrdina, ktorému lekári v Prahe vyoperovali nádor z krku, je aj naďalej odkázaný na pľúcnu ventiláciu a nepretržitú starostlivosť svojej mamy. Rodičom sa však pokazilo auto. Ale ich obavy, ako sa dostanú k lekárovi sa po poslednej reportáži rozplynuli - vďaka Vám.

Mário je doma. Po 130 dňoch strávených v nemocniciach sa s veľkou láskou 48 hodín stará oňho len jeho mama. Chlapček je odkázaný na pľúcnu ventiláciu a potravu príjima cez katéter. Navštívili sme ich v utorok a v stredu sme tak urobili opäť.

Do redakcie sa nám ozvali ľudia, ktorý sa rozhodli pomôcť. Konkrétne jedna darkyňa v stredu na účet Máriovej mamy vložila 500 eur. "Bože môj. Veľmi pekne jej ďakujem. Prajem jej, aby sa jej to v živote 100 krát vrátilo. Veľmi pekne ďakujem všetkým, ktorí nám prispeli," odkázala šťastná mama šesťmesačného Mária.

Darcovia, ktorí pomáhajú

Vďaka Vám, finančná pomoc aj bezplatná oprava auta od darcov, ktorí chcú zostať anonymný, rozhodne starostlivosť Máriovej mame uľahčí. Zatiaľ to zvláda na výbornú.

Minimum spánku, žiadne vychádzky, neustála kontrola monitora či hodnoty neklesli a chlapček dýcha. Tieto činnosti sú 24 hodinovou náplňou Máriovej mamy.

Rodín s chorými deťmi odkázaných na pľúcnu ventiláciu je však na Slovensku viac. Kde teda hľadať opatrovateľku a kto má na ňu nárok? "Opatrovateľka by bola fajn. Stačila by na pár hodín, párkrát v týždni," dodala Kristína.

Cenná pomoc

"Mesto Pezinok bohužiaľ nemá takúto možnosť, pretože tam treba vysokokvalifikovanú odbornú pracovníčku. My dokážeme pomôcť finančne, či už jednorázovo, alebo opakovanou dávkou.Väčšinou sú tie sumy od 100 do 300 eur. Bohužial, mestá nie sú vybavené ani personálne ani zákonne, aby dokázali rodičom takúto službu poskytnúť," uviedol pre TV JOJ primátor mesta Pezinok Oliver Solga.

Zmeniť by sa to však mohlo snáď čoskoro. "Ministerstvo si uvedomuje závažnosť tochto prípadu aj závažnosť dlhodobej starostlivosti. Pripravujeme celkovú novú stratégiu a zmeny. Zároveň dávame do pozornosti takýmto rodinám agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti," uviedla pre TV JOJ hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy