Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zviera už nebude vec, niektoré druhy zakážu aj v cirkusoch
Zdielať na

Zviera už nebude vec, niektoré druhy zakážu aj v cirkusoch

BRATISLAVA / Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidiek SR, Gabriela Matečná, v pondelok na tlačovej konferencii oznámila, že zvieratá budú po novom definované ako živé tvory, nie ako veci. Novela zákona o veterinárnej starostlivosti pôjde do pripomienkovania počas letných mesiacov, zákon by mal vstúpiť do platnosti od januára 2018.

Zviera ako živý tvor bude definované aj v Občianskom zákonníku. "Slovensko sa tak zaradí medzi najvyspelejšie krajiny vo vzťahu k prístupu k zvieratám," povedala ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, Gabriela Matečná. Zviera bude mať osobitný význam a hodnotu ako živý tvor, ktorý je schopný vnímať zmyslami. Táto zmena má zlepšiť vymáhanie práv zvierat v prípade ich týrania. "Slovensko sa tak zaradí medzi najvyspelejšie krajiny vo vzťahu k prístupu k zvieratám," uvádza ministerstvo v tlačovej správe.

Ministerstvo chce vytvoriť efektívny systém proti množiteľom zvierat, proti týraniu zvierat a vniesť poriadok do evidencie psov. "Chceme zaviesť povinné čipovanie psov, teda ihneď bude možné identifikovať majiteľa. Každé šteňa bude potrebné začipovať do 12 týždňov od narodenia. Pôvodný vlastník bude musieť nahlásiť aj zmenu majiteľa a poskytnúť údaje o novom vlastníkovi," povedala Matečná. Povinné čipovanie sa však týka aj súčasných psov, majitelia si budú musieť túto povinnosť splniť do roku 2020.

Veterinárni lekári budú musieť do 24 hodín registrovať čipované zvieratá v Centrálnom registri spoločenských zvierat. Ak majiteľ svojho psa nezaeviduje do registra, hrozia mu sankcie. V prípade fyzických osôb je to do 800 eur, v prípade právnických do 3500 eur. 
Od prvého januára bude mať právo vstúpiť na súkromný pozemok kontrolór veterinárnej správy, dokonca do domu či bytu aj bez sprievodu polície, a zviera tyranom okamžite odobrať. 

Novela má riešiť aj túlavé zvieratá a pomoc útulkom. Po novom by obce mohli uzavrieť zmluvu aj s útulkami a karanténnymi stanicami mimo svojho katastrálneho územia. Odchytené zvieratá následne povinne zaregistrujú do Registra odchytených túlavých zvierat, ktorý vytvorí a bude spravovať Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS). 

Novelou sa zmení aj prístup k cirkusovým zvieratám. "Vybrané druhy budú zakázané na verejné vystupovanie, ich zoznam bude definovaný vo vyhláške," povedala ministerka Matečná. Zakážu predvádzanie človekom naučeného a v prírode sa bežne nevyskytujúceho správania. Mal by ísť pritom o tie najčastejšie využívané zvieratá ako lev, tiger či slon. Prevádzkovatelia cirkusov sa budú musieť zaregistrovať na Štátnej veterinárnej a potravinovej správe. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy