Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ako sa zachovať v krízovej situácii
Zdielať na

Ako sa zachovať v krízovej situácii

BRATISLAVA / Ak by londýnska polícia nerobila už dlhšiu dobu osvetu o tom, ako sa zachovať v krízovej situácii ako v prípade teroristických, či iných útokov na verejných priestranstvách alebo v budovách, možno by bolo obetí oveľa viac. Heslo, ktoré ľudom vštepujú do hlavy je "Run, Hide, Tell", čiže Bež, Schovaj sa, Povedz.

Londýnska metropolitná polícia na túto tému nakrútila aj inštruktážny film. Prvou zásadnou vecou je utekať, čo najďalej a čo najrýchlejšie. 

V prípade, že sa utiecť nedá, treba sa snažiť schovať čo najlepšie. Vypnúť si zvonenie na telefóne a až potom volať políciu a oznámiť, čo sa deje. Aj podľa veliteľa nášho Útvaru osobitného určenia je to v takýchto prípadoch najlepší postup. Stavať sa na odpor je totiž zbytočné riziko. " V minulosti už boli také pokusy, keď sa snažili situáciu zvládnuť a dopadlo to tragicky," hovorí veliteľ Útvaru osobitného určenia Štefan Hamran. Odporúča, aby ľudia radšej nazbierali čo najviac informácii a v prípade,že sa im podarí uniknúť, odovzdali ich polícii. Môže im veľmi pomôcť.

Extrémne situácie 

V reálnom živote ale príručky úplne nefungujú. Extrémne situácie menia chovanie ľudí. Koľkokrát zareagujú opačne, človek absolútne stuhne a nedokáže urobiť nič. "Začne robiť niečo nezmyselné, napodobňovať ľudí okolo, panikáriť, utekať preč. Mali sme dokonca autonehodu, kde vodič ani si to neuvedomoval utekal po diaľnici. Mozog je ešte stále vypnutý. Až potom prichádza štádium strachu číslo 3, keď si začneme uvedomovať, čo sa stalo," popisuje také situácie psychológ Miron Zelina. V prípade teroristického útoku, kde je ten stres obrovský, začnú niektorí ľudia normálne premýšľať až po dvoch hodinách.

Snažiť sa utiecť

Väčšinou je však útek naozaj najlepšie riešenie. Potvrdzuje to aj štúdia vedcov z univerzity Stredná Florida. Preskúmali 61 prípadov smrtiacich útokov a zistili, že drvivá väčšina tých, ktorí ich prežili, zvolila útek.

Bezpečnosť na Slovensku

V tomto momente ale nie je potrebné na Slovensku zvolávať zasadnutia krízových štábov alebo Bezpečnostnej rady SR. Ministerstvo zahraničných vecí opäť vyzýva občanov, aby využili bezplatnú registráciu na stránke ministerstva. Služba poskytuje dôležité informácie, varuje pred hroziacim nebezpečenstvom a je nápomocná aj v takýchto v núdzových situáciách. Zároveň vydali varovanie pre cestujúcich do Manchesteru a Londýna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy