Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Situácia v Londýne je pokojná, no ľudia pochybujú, či je mesto bezpečné
Zdielať na

Situácia v Londýne je pokojná, no ľudia pochybujú, či je mesto bezpečné

LONDÝN / Londýnčania sa dnes prebudili do nového pracovného týždňa a situácia v mieste teroristického útoku sa pozvoľna upokojuje. Reportér TV JOJ Rasťo Striško s kolegom Tomášom Szabom strávili noc priamo v okolí mosta London Bridge a Borough Market. Okrem toho sa o tom, aký je aktuálne Londýn, rozprávali so starým Londýnčanom, ktorý dlhé roky rozváža ľudí svojim tradičným anglickým taxíkom.

S príchodom noci sa ulice v miestach teroristických útokov akoby osireli. Tam, kde umierali ľudia počas útoku teroristov polícia nikoho nepustila. Domáci reagujú na odporúčania bezpečnostných zložiek citlivejšie. A hoci svoj strach nedávajú najavo, s príchodom noci ostávajú radšej doma.

Bleskový zásah polície, ktorá do pár minút zastrelila teroristov naznačuje, že špeciálne jednotky novými postupmi skrátili reakčné časy na krízové udalosti. V skorých ranných hodinách po moste London Bridge, už ľudia mohli kráčať do práce.

Most, na ktorom sa prepísala história však polícia kontroluje neustále. Civilné autá, kamióny a dodávky, naň nesmú, okrem zásobovačov,sanitiek, polície, či taxikárov.

Zverejnili mená útočníkov

Britská polícia v pondelok zverejnila identitu dvoch z trojice teroristov, ktorí v sobotu zabili v Londýne sedem ľudí. Jeden z útočníkov sa narodil v Pakistane ale bol britským občanom. V minulosti bol v hľadáčiku tajných služieb. Druhý útočník bol marocko - líbyjského pôvodu. Polícia uviedla, že pracuje na overení identity tretieho atentátnika. 

Britským občanom, ktorý útočil, bol 27 ročný Khuram Shazad, ktorý žil vo východolondýnskej štvrti Barking. Druhým útočníkom bol Rachid Redouande, ktorý úradom nebol známy. 

Ľudia sa pýtajú, či je Londýn bezpečný

Beri, 65 ročný Londýnčan jazdí s tradičným taxíkom po meste viac ako desať rokov. To, čo sa ho pýtajú najmä zahraniční klienti po nasadnutí do taxíka naznačuje, že strach z islamistických fanatikov, ľudí núti pýtať sa, či je Londýn ešte bezpečný.

"Je to súčasť sveta v ktorom žijeme a musíme sa s tým zmieriť. Čo s tým urobíme? Nikdy neviete odkiaľ to príde. Je to teraz veľmi zvláštne v Londýne. Ja sa cítim bezpečne ale už aj ja sledujem ľudí na uliciach čo robia a ako sa správajú," hovorí taxikár. 

Chlapík, ktorý prežil desiatky rokov v taxíku v uliciach Londýna vyčíta bezpečnostným zložkám len jednu vec. Londýnske mosty, po ktorých idú súčasne autá s chodcami, sú otvorené bez deliacich bariér. Myslí si, že to by sa malo zmeniť. Tak, aby autá ovládané šialencami nemohli vojsť na chodníky a zabíjať ľudí.

Uctia si pamiatku obetí

Vyšetrovanie útoku stále prebieha a policajní technici ešte stále skúmajú aj miesto činu. Život v Londýne sa však aj napriek tomu dostáva do normálu. 

Londýnska radnica usporiada dnes večer "vigíliu" na pamiatku obetí sobotňajšieho teroristického útoku v britskej metropole, pri ktorom trojica páchateľov usmrtila sedem ľudí a desiatky ďalších zranila. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

​Londýnčania na čele so starostom Sadiqom Khanom si podľa nej uctia obete útoku minútou ticha o 18.20 h miestneho času (19.20 h SELČ). Úrad britskej premiérky Theresy Mayovej predtým oznámil, že celonárodná minúta ticha v súvislosti s touto udalosťou je naplánovaná na utorok 11.00 h (12.00 h SELČ).

Britskú vlajku pred budovou londýnskej radnice dnes spustili na pol žrde, informovala BBC.

Trojica útočníkov najskôr v sobotu večer vrazila dodávkou do chodcov na moste London Bridge a potom zaútočila nožmi na ľudí v neďalekej nákupnej zóne Borough Market. Policajti všetkých troch teroristov zastrelili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy