Skoro jasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Záhradkári, pozor: Takto si uchránite úrodu pred aprílovým mrazom
Zdielať na

Záhradkári, pozor: Takto si uchránite úrodu pred aprílovým mrazom

BRATISLAVA / Po Veľkonočných sviatkoch udreli na mnohých miestach Slovenska mrazy. To najhoršie však ešte len má prísť. Od stredy by už malo mrznúť takmer na celom Slovensku. Nebudú pritom chýbať zrážky, ktoré budú od stredných polôh snehové. Navyše bude fúkať silný severný vietor.

Pri pohľade na rozkvitnuté stromy, kvety a ďalšie rastliny to znie priam hrôzostrašne. Veď mráz dokáže veľmi rýchlo spáliť kvitnúcu vegetáciu a zmariť šancu na dobrú úrodu. Skaze sa ale nemusíte iba prizerať. Je tu šanca kvitnúce stromy a rastliny zachrániť.

"Najohrozenejšie sú určite čerstvo vysadené priesady, zeleninové, pretože sú dužinaté, šťavnaté, nie sú ako drevnaté kry s prirodzenou ochranou. Rovnako sú ohrozené aj tohtoročné prírastky alebo kvety, ktoré sú na ovocných stromoch," hovorí záhradkár z relácie Nová záhrada, Martin Čurda. 

Citlivé rastliny vrátane jahôd je dobré aspoň čiastočne zakryť netkanou textíliou, plachtou, či slamenými rohožami. Pričom kryci materiál treba cez deň odstrániť. Naši odborníci z relácie Nová záhrada Vám ukážu ďalší trendový spôsob.

"Nastlať, nastlať, organickým materiálom, čímkoľvek, a zakryť. Fóliový tunel je istým spôsobom veľká pomoc. Je to vytvorenie mikropriestoru, kde je dostatok vzduchu, bude tam prenikať aj slnko, ale ochráni pred veľkým výkyvom teplôt," radia spoločne Martin a František, záhradkári z Novej záhrady.

Vo veľkých ovocných sadoch sa používa zadažďovanie, čo je vlastne rosenie pri poklese teploty pod nulu. Ide o striekanie čistej vody do korún kvitnúcich stromov.

​Ďalším spôsobom je zadymovanie. Spaľuje sa napríklad vlhké drevo, raždie, či staré seno, ktoré viac tlejú ako horia. Umiestniť ich pritom treba tak, aby dym išiel medzi zakvitnuté stromy. Na zadymovanie sa používajú aj špeciálne bioparafínové sviečky. Takto napríklad zohrievali ovocný sad v Dvoroch nad Žitavou minulý rok o takomto čase.

Aj minulý rok síce v apríli primrzlo. Tento rok je však iný v tom, že okrem mrazov, je aj vlhko a veterno. No a zadymovať sa dá len vtedy, keď je bezvetrie. V nasledujúcich dňoch to teda pre silný vietor zrejme nebude možné. Treba povedať, že existujú aj chemické prípravky. Chránia však len do určitého mrazu a v niektorých prípadoch len pri bezvetrí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy