Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Za poškodený výfuk hrozí pokuta aj odobratie techničáku
Zdielať na

Za poškodený výfuk hrozí pokuta aj odobratie techničáku

BRATISLAVA / Dážď a zmeny teploty výrazne ovplyvňujú životnosť výfukového potrubia áut. Ak nechcete platiť pokutu, či dokonca prísť o techničák, nemali by ste zanedbávať starostlivosť o túto časť auta.

V aute nepočujete ani vlastné slovo a na ulici ste za atrakciu. S výfukom vášho auta pravdepodobne nie je všetko v poriadku. V takýchto prípadoch úradovala hrdza a v lepšom prípade na potrubí spôsobila dieru. Ešte horšia situácia ale je ak výfuk počas jazdy odpadol úplne. "Môže vytrhnúť až nádrž alebo udrieť niekde, do niečoho, do zadnej nápravy, do nárazníka," vysvetľuje majiteľ autoservisu Rastislav Ďuga. 

Poškodená je zvyčajne jedna z častí, napríklad zberné potrubie, katalyzátor, či pružný diel. Ktorúkoľvek odpadnutú časť si zručnejší vodiči môžu svojpomocne prichytiť a dôjsť do najbližšieho autoservisu. V opačnom prípade je lepšie privolať odťahovku a následne dať poškodený diel vymeniť. "Priemerná cena sa pohybuje niekde okolo tých 30-50 eur," hovorí Ďuga.

Zvážiť môžete aj opravu poškodenej časti potrubia, teda napríklad zváranie. Cena práce sa pohybuje okolo dvadsať eur, k nej treba ešte pripočítať materiál. "Keď ten výfuk má 5-6 rokov a dáte 30-40 eur za opravu a nový stojí 50, samozrejme vymeníte za nový a máte na ďalších päť rokov pokoj," dodáva Ďuga. 

V prípade, ak sa rozhodnete servis obísť a jazdiť ďalej, tak iba dovtedy, kým nenatrafíte na policajtov. Auto s dierou vo výfuku je totiž podľa zákona nespôsobilé na premávku. "Vodičovi hrozí podľa zákona pokuta do výšky 50 eur, prípadne aj zadržanie osvedčenia o evidencii vozidiel, či tabuľky s evidenčným číslo," ozrejmuje hovorkyňa Prezídia Policajného Zboru SR, Denisa Balogová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy