Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zrušia turecké referendum? Podľa kritikov zmanipulovali až 3 milióny hlasov
Zdielať na

Zrušia turecké referendum? Podľa kritikov zmanipulovali až 3 milióny hlasov

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

TURECKO / Výsledky nedeľného referenda sú zmanipulované. To tvrdia odporcovia tureckého prezidenta Rečepa Erdogana, ktorým prekáža rozhodnutie ústrednej volebnej komisie započítať aj hlasovacie lístky bez oficiálnej pečiatky. Podľa Erdoganových kritikov ide až o tri milióny hlasov, čo by stačilo na zvrátenie tesného výsledku. Toto rozhodnutie označili za protiprávne aj pozorovatelia OBSE. Pre protesty v krajine sa bezpečnostná rada rozhodla predĺžiť výnimočný stav.

Hoci sa tureckému prezidentovi podarilo presvedčiť väčšinu národa o potrebe posilnenia jeho moci, v tureckých metropolách zvíťazila v referende odpoveď NIE.

Ľudia v Ankare, Istanbule či Izmire nesúhlasili s premenou parlamentnej republiky na prezidentskú. Nespokojnosť s výsledkom referenda a podozrenie z manipulácie výsledkov dali najavo v uliciach Istanbulu.

Manipulácia

Na možnú manipuláciu s výsledkami upozorňujú aj ďalší Erdoganovi kritici, no podľa nich sa prezident víťazstva nevzdá nech už ho dosiahol akokoľvek. Štyridsaťosem a pol percenta však hlasovalo proti prezidentovým návrhom a tak krajina zostala rozdelená na dva tábory.

Paradoxne viac hlasov získal prezident od Turkov žijúcich v Európe. Odporcovia režimu im odkazujú, že ak si myslia, že Turecko potrebuje takúto zmenu, nech sa vrátia domov. K víťazstvu už Erdoanovi telefonicky gratuloval americký prezident Donald Trump a poďakoval mu za podporu nedávneho amerického úderu v Sýrii.

Z Európy sa však žiadne gratulačné telefonáty nekonali. Európski štátnici vyzývajú tureckého prezidenta aby viedol dialóg so všetkými politickými stranami a rešpektoval ľudské práva. Začali sa ozývať aj hlasy o zastavení prístupových rokovaní o vstupe Turecka do Európskej únie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy