Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bábätko dusí obrovský nádor, pomoc dostane zo zahraničia
Zdielať na

Bábätko dusí obrovský nádor, pomoc dostane zo zahraničia

BRATISLAVA / V utorok večer sa začal sociálnou sieťou šíriť zúfalý status matky 2 a pol mesačného chlapčeka. Prosí v ňom o pomoc pri hľadaní lekára, ktorý by dokázal vyoperovať obrovský nádor, ktorý mu rastie v krku. Malý Mário leží na Kramároch už druhý mesiac. Žiadny slovenský lekár mu nedokáže pomôcť a špecialisti z Prahy potrebujú čas, ktorý rodina nemá.

To, čo Máriovi rastie v krku sa volá neurofibróm. Je to nezhubný druh nádoru, ktorý sa nedá liečiť chemoterapiou, ani ožarovaním. Jediná šanca na prežitie je operácia. "Nám sa vyjadrili, že chýbajú laserea že ani lekári si netrúfnu, lebo je fakt strašne maličký," opisuje situáciu mama Kristína. "Hneď od začiatku, ako bola stanovená jeho diagnóza, sme konzultovali jeho zdravotný stav s odborníkmi v Prahe," informuje hovorkyňa nemocnice Dana Kamenická.

Máriov stav sa zhoršuje. Dnes už za neho dýcha prístroj a postupne stráca hybnosť v pravej ruke. Ak nádor narastie ešte viac, môže zasiahnuť časť miechy, ktorá zastaví dýchanie úplne., Nemocnica v Prahe sa vyjadrila, že sa prípadom aktívne zaoberá. Ešte stále však nebolo jasné, či sa chlapčekovi dá pomôcť.

Situácia sa v priebehu niekoľkých hodín zmenila. V Prahe zasadlo lekárske konzílium a rozhodlo, že Mária je možné operovať. Zákrok dokonca schválila aj zdravotná poisťovňa. Operácia, ktorá mu môže zachrániť život, je teda už iba otázkou niekoľkých hodín, alebo dní. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy