Jasno
14°
Bratislava
Pripravte sa na kolóny, kontroly na hraniciach zvýšia
Zdielať na

Pripravte sa na kolóny, kontroly na hraniciach zvýšia

BRATISLAVA / Ak sa vám zdalo, že na hraniciach pri cestovaní čakáte dlho, tak sa pripravte na to, že budete čakať ešte dlhšie. Na vonkajších hraniciach Schengenu sa budú robiť dôkladnejšie kontroly a nielen u občanov takzvaných tretích krajín, ale aj u občanov Európskej únie. Prísnejšie kontroly sú podľa Eurokomisára jedným z hlavných protiteroristických opatrení.

"Vieme, že veľký problém z hľadiska bezpečnosti predstavujú práve tí občania EÚ, ktorí majú buď dve občianstva alebo len jedno z EÚ, ale veľmi často chodia do svojich pôvodných krajín na Blízkom východe bojovať alebo na výcvik, a potom sa vracajú naspäť. Takýto ľudia sú monitorovaní a takýmto spôsobom môžu byť zachytení už na vonkajšej hranici," povedal bezpečnostný analytik Jaroslav Naď.

Občanov sa to dotkne hlavne tým, že na hraniciach budú policajti kontrolovať viac pasy. "Tiež sa kladie väčší dôraz na kontrolu biometrických údajov - podoba tváre, odtlačky prstov. Tieto bezpečnostné prvky zvyšujú mieru ich zabezpečenia," povedala hovorkyňa zastúpenia EK na Slovensku Jana Cappello.

Návrh nových bezpečnostných pravidiel už odobrila Rada ministrov členských krajín Únie a čaká sa už len formálny podpis maltského predsedníctva a Európskeho parlamentu. "Do platnosti vstúpia tieto bezpečnostné opatrenia 20 dní po uverejnení vo vestníku. Očakávame, že to bude začiatkom apríla," dodala Jana Cappello.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy