Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Štát má náhradu za RegioJet. Takto budú premávať IC vlaky
Zdielať na

Štát má náhradu za RegioJet. Takto budú premávať IC vlaky

BRATISLAVA / Železničná spoločnosť Slovensko bude na trati medzi Bratislavou a Košicami od 1. februára prevádzkovať štyri páry IC vlakov. Posilní tak komerčnú prepravu vlakov bez štátnych dotácií po odchode súkromného dopravcu RegioJet, ten medzi západom a východom Slovenska prestane premávať 31. januára.

Ako zástupcovia štátnej spoločnosti vo štvrtok informovali, tri páry nových IC vlakov budú zastavovať v dvanástich staniciach, vrátane východiskovej a cieľovej, kde doteraz stáli aj konkurenčné žlté vlaky. Cesta im bude trvať 5 hodín 11 minút, resp. 5 hodín 17 minút.

Takto budú premávať IC vlaky od 1. februára:

  • odchody z Bratislavy do Košíc: 5:33,11:33,15:47*,17:33
  • odchody z Košíc do Bratislavy: 5:16, 7:31* (v nedeľu 9:31), 11:16,17:16

Vlaky budú stáť v týchto staniciach: Bratislava hl. st., Trnava, Trenčín, Žilina, Vrútky, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Poprad-Tatry, Spišská Nová Ves, Kysak, Košice. 

Vlaky, ktoré budú odchádzať z Bratislavy o 15:47 a z Košíc 7:31 (v nedeľu o 9:31) budú stáť len v nasledovných staniciach: Bratislava, Trnava, Žilina, Poprad-Tatry, Kysak a Košice. Ich jazdný čas bude 4 hodiny a 42 minút. 

"Náhle rozhodnutie súkromného dopravcu nás postavilo pred úlohu vo veľmi krátkom čase zabezpečiť spojenie desaťtisícom cestujúcich. Znamená to zásah do ekonomického modelu IC vlakov. Nové komerčné vlaky budeme denne monitorovať, vyhodnocovať ich efektívnosť a do druhej zmeny cestovného poriadku v júni tohto roka rozhodneme o ďalšom postupe,“ informoval podpredseda predstavenstva a riaditeľ úseku ekonomiky Železničnej spoločnosti Slovensko Patrik Horný.

Cestovné v IC vlakoch z Bratislavy do Košíc zostáva nezmenené, začína sa od 15,90 eura. Cestujúci budú môcť v týchto vlakoch naďalej využívať služby od ich opätovného zavedenia. V každom IC vlaku bude reštauračný vozeň a vozeň s kupé pre deti a imobilných cestujúcich. V celom vlaku bude k dispozícii bezplatná WiFi a elektrické zásuvky.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy