Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Slovenskí študenti utekajú do zahraničia, nevrátia sa
Zdielať na

Slovenskí študenti utekajú do zahraničia, nevrátia sa

BRATISLAVA / Na slovenské univerzity sa údajne hlási čoraz menej záujemcov, zatiaľ čo napríklad na brniansku Masarykovu univerzitu každým rokom viac. Samozrejme slovenských. Negatívom je to, že veľká väčšina z nich sa už na Slovensko neplánuje vrátiť.

Najkritickejšia situácia začína byť na jednej z dvojice našich najlepších vysokých škôl, na bratislavskej Slovenskej technickej univerzite, kde za posledné desaťročie záujem poklesol zhruba o tretinu.

Druhá top univerzita, Komenského, zatiaľ zostáva bez zmeny počtu prijatých, no aj o ňu záujem klesá.

Napríklad učiteľské odbory, technické ako matematika, fyzika. Košická UPJŠ alebo banskobystrická univerzita Mateja Bela výrazný pokles nezaznamenávajú.

Je to viac-menej celoeurópsky trend a týka sa rovnako aj brnianskej Masarykovej univerzity. No pokiaľ ide o slovenských študentov, tých na českej univerzite naopak z roka na rok pribúda.

Manažment našich vysokých škôl si už uvedomuje, že bude musieť zabojovať najmä vo vlastných radoch, aby trend mohol zvrátiť.

"Zámerom ministerstva je zatraktívniť slovenské vysokoškolské prostredie, čo si vyžiada dlhodobé snaženie na všetkých úrovniach. Rovnako v strednodobom horizonte chceme zvýšiť jeho propagáciu v zahraničí. V konečnom dôsledku limitujúcim faktorom sú financie," uviedla hovorkyňa ministerstva školstva Eva Koprena.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy