Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Má 36 rokov a mieri z Horných Orešian do Bruselu na významné miesto
Zdielať na

Má 36 rokov a mieri z Horných Orešian do Bruselu na významné miesto

HORNÉ OREŠANY / Keď ju v roku 1980 zasadil miestny lesník pri bývalej materskej škole v Horných Orešanoch, iste netušil, že o 36 rokov neskôr ju povezú do Bruselu. Jedľa obrovská bude vianočným stromčekom na známom námestí Grand Place. Každoročne tam v období vianočných sviatkov prichádzajú desaťtisíce turistov.

Má dobrý tvar, mohutnú korunu a požadovanú výšku, povedal o slovenskom reprezentantovi v Bruseli generálny riaditeľ Lesov SR, Marián Staník. Takmer 22-metrov vysoký strom vypílili v pondelok dopoludnia, na miesto určenia ho majú priviezť vo štvrtok skoro ráno. Jedľu pre Brusel
darovala rodina Horváthovcov z Horných Orešian, strom rástol v blízkosti ich domu. Na hlavnom námestí v Bruseli ho majú rozsvietiť 25. novembra.  Pripomínať má slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie. 

Malužiná verzus Horné Orešany

Tento druh jedle sa v Malých Karpatoch vyskytuje len veľmi zriedkavo, dorastá však až do výšky 40 – 50 metrov. Podľa generálneho riaditeľa Lesov SR, Mariána Staníka, v hre bolo niekoľko desiatok stromov, z ktorých mohol len jediný ísť do Bruselu. Napokon sa rozhodovalo medzi stromom z obce Malužiná a stromom z Horných Orešian. Skúsený pilčík Marek Gama si s mohutným stromom poradil za štyri minúty. Nakladanie a sťahovanie konárov trvalo niekoľko hodín. Podmienkou pre prepravu bolo stiahnutie stromu na priemer najviac 3,2 metra. Až potom mohol ísť nadrozmerný náklad na 1 200 kilometrovú cestu. 

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy