Jasno
14°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Ivana Trumpová sa chce vrátiť do rodného Česka ako veľvyslankyňa
Zdielať na

Ivana Trumpová sa chce vrátiť do rodného Česka ako veľvyslankyňa

USA / Ivana Trumpová, rodená Zelníčková, chce svojmu bývalému manželovi, Donaldovi Trumpovi, navrhnúť, aby ju vymenoval za veľvyslankyňu v jej rodnom Česku. Ako sa na Twitteri vyjadril hovorca prezidenta Zemana, "bola by to skvelá voľba".

Ivana Trumpová, ktorá má s novozvoleným prezidentom USA, Donaldom Trumpom, tri deti a strávila s ním 14 rokov v manželstve, sa zrejme cíti byť kvalifikovaná na diplomatický post. Pre denník New York Post sa totiž vyjadrila, že by chcela byť veľvyslankyňou USA v Českej republike. Plánuje to navrhnúť svojmu exmanželovi. Argumentom má byť, že odtiaľ pochádza, každý ju pozná a napísala tri knihy, ktoré sa preložili do 25 jazykov. Hovorí 5 rečami, vrátane češtiny a slovenčiny.

Modelka, lyžiarka, podnikateľka, no najmä exmanželka

Narodila sa v Zlíne, študovala na Karlovej univerzite na Fakulte telovýchovy a športu a dostala sa aj do československého reprezentačného tímu v zjazdovom lyžovaní. Vďaka tomu sa jej podarilo dostať do zahraničia, odkiaľ sa už nevrátila. Jej prvé manželstvo, s rakúskym lyžiarom, trvalo len dva roky, rýchlo sa potom presunula za oceán, do Kanady. V roku 1977, po ročnej známosti, sa vydala za milionárskeho dediča, Donalda Trumpa. Rozviedli sa v roku 1991, pre Trumpov vzťah s Marlou Maplesovou, neskôr jeho druhou manželkou. 

Rozvod ju nepoložil

Škandalózny rozvod sledoval celý svet. Rozhodne však z neho nevyšla ako porazená, vysúdila si nielen všetky deti, ale aj niekoľko nehnuteľností a značnú finančnú čiastku. Svoje podnikateľské zručnosti zúročila vo viacerých spoločnostiach zameraných na šperky, kozmetiku, bytový dizajn a módne doplnky. Po Trumpovi sa vydala ešte dvakrát, za značne mladších mužov, no ani posledné manželstvo nevydržalo. Všetky tri deti z manželstva s Trumpom majú významné postavenie v otcovom biznise. Ivana Trumpová má osem vnúčat. 

Zlepšenie vzťahov s USA

Aktuálne je v Česku veľvyslancom USA Andrew Schapiro. S prezidentom Zemanom mal niekoľko sporov a Schapirov odchod z postu by mohol zlepšiť pomerne napäté vzťahy s ambasádou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy