Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Dá sa predpovedať zemetrasenie?
Zdielať na

Dá sa predpovedať zemetrasenie?

SLOVENSKO / Taliansko postihli ďalšie ničivé zemetrasenia. Seizmológovia sú bombardovaní otázkami, či sa tomu nedalo predísť. Pred siedmimi rokmi dokonca šiestich odborníkov obvinil súd. Nič sa však nezmenilo, seizmológovia dodnes nedokážu predpovedať čas, miesto ani silu zemetrasenia.

Na prírodu sa hnevať nemožno, ukázať prstom na človeka je jednoduchšie. O tom by seizmológovia vedeli rozprávať. Po každom zemetrasení sú to oni, koho vinia, že včas pred tragédiou nevarovali. Seizmológ, prof. Peter Moczo, však vysvetľuje: "Nikdy sa dosiaľ nepodarilo predpovedať čas, miesto a veľkosť zemetrasenia." 

Seizmológia nie je veštenie

Seizmológia je veda a je ohraničená aktuálne dostupnými vedeckými technológiami a možnosťami. Tie neumožňujú predpovedať zemetrasenie tak, ako to dokážu napríklad meteorológovia. Tí majú výhodu, že môžu vykonávať merania na povrchu zeme aj kdekoľvek v atmosfére. Aby mohli mať porovnateľné výsledky seizmológovia, tiež by potrebovali mať rozmiestnené sondy, ale v podzemí. "My nemôžeme umiestniť prístroje do hĺbky 10 - 20 kilometrov pod zemou," vysvetľuje profesor Moczo. 

Ani s prístrojmi by to nebolo jednoduché

Ak by v súčasnosti aj mali potrebné technické vybavenie, trvalo by roky, kým by získané informácie vyhodnotili. Museli by posúdiť, ktoré signály ústia do akej udalosti, dopĺňa prof. Moczo: "Že takéto anomálne signály znamenajú možnosť zemetrasenia v danom mieste." Jednu, hoci malú, možnosť predpovedania predsa len majú. Je to miera výskytu. V centrálnom Taliansku je pravdepodobnosť zemetrasení vysoká. Seizmológovia teda môžu pozorovať to, čo sa deje na zemskom povrchu. No za plnohodnotnú predpoveď to považovať nemožno.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy