Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Martin nesie bremeno exekúcie. V meste budú oceňovať nehnuteľnosti
Zdielať na

Martin nesie bremeno exekúcie. V meste budú oceňovať nehnuteľnosti

MARTIN / Mesto Martin si nesie bremeno dlžoby takmer deväť miliónov eur, ktorú súčasný magistrát nezavinil. Terajší zástupcovia sa snažia problém riešiť. Napriek tomu sa príslušný exekútor rozhodol, že na začiatku augusta ocení určité nehnuteľnosti, aby z predaja mohol vyrovnať niektoré pohľadávky.

Exekútor uvažuje nad bytovým domom či Turčiansku galériou.

Sťažnosť na exekútora

Martinská radnica v stredu podala sťažnosť na postup exekútora. Podľa primátora koná protizákonne, keď avizuje začatie oceňovania mestského majetku napriek tomu, že mesto podalo na súd námietku voči exekúcii.

"Na Okresnom súde v Martine je námietka proti exekúcii a v takom prípade exekútor nemôže vykonávať exekúciu, nemôže nakladať s majetkom, môže robiť len zabezpečovacie úkony. Čiže koná protiprávne a preto dnes ide na postup exekútora sťažnosť ministerke spravodlivosti a budeme žiadať aj jeho disciplinárne stíhanie. Exekútor začal robiť psychologický nátlak, plaší ľudí, posiela listy obyvateľom mesta Martin, že ide exekvovať ich majetok. Dokonca poslal listy do bytového domu, ktorý nie je vo vlastníctve mesta, ale súkromných osôb. Proste šíri poplašnú správu a robí všetko, aby sa nezákonným spôsobom dostal k finančným prostriedkom mesta," povedal martinský primátor Andrej Hrnčiar.

Slovenská komora exekútorov ale takýto postup za porušenie exekučného poriadku nepovažuje.

Štyrikrát v prospech mesta

V šestnásť rokov ťahajúcom sa spore súdy vrátane Najvyššieho súdu Slovenskej republiky štyrikrát rozhodli v prospech mesta Martin. V roku 2009 ale šesť dní pred uplynutím ročnej lehoty podal voči rozhodnutiu Najvyššieho súdu mimoriadne dovolanie vtedajší zástupca generálneho prokurátora Ladislav Tichý - podľa martinskej radnice s odôvodnením, že si to vyžaduje záujem štátu.

O šesť rokov neskôr, vo februári 2015, Najvyšší súd rozhodol, že mesto Martin musí žalujúcej strane zaplatiť 8,6 milióna eur. Mesto sa následne obrátilo na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý sa stotožnil s podnetom a podal voči rozsudku mimoriadne dovolanie. Vo februári 2016 Najvyšší súd odmietol mimoriadne dovolanie generálneho prokurátora.

Najčítanejšie správy