Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Spomienky na rekonštrukciu, Rudolf Schuster pokrstil knihu
Zdielať na

Spomienky na rekonštrukciu, Rudolf Schuster pokrstil knihu

KOŠICE / V roku 1996 sa v Košiciach začala kompletná obnova historického centra mesta. Práce trvali rok. Tento týždeň sa stretli všetcí tí, ktorí sa na rekonštrukcii Hlavnej ulice podieľali. Pozval ich bývalý prezident a bývalý starosta Košíc Rudolf Schuster, ktorý sa pod renováciu podpísal. Vydal o tom veľkú knihu spomienok.

Množstvo Košičanov si pamätá na chvíle, keď bola celá Hlavná ulica rozkopaná. Odvtedy sa Košice vďaka čaru Hlavnej ulice stalo vyhľadávanou turistickou lokalitou.

Odvážna zmena

Na túto odvážnu zmenu sa odhodlal vtedajší primátor Rudolf Schuster. "Boli sme všetci Košičania, nakoniec sme to v záujme mesta urobili," hovorí Rudolf Schuster.

"Mal jeden veľký sen, z ktorého doteraz všetci ťažíme. Máme unikátne centrum mesta s atmosférou, aká sa nenájde nikde na Slovensku," povedal súčasný primátor Košíc Richard Raši.

Stovky ľudí

Na rekonštrukcii pracovali stovky ľudí. Prebiehala výmena plynovodu, vodovodu a kanalizácie. Pre Schustera boli typické kontrolné dni, na ktorých nepoznal kompromisy.

Bývalý primátor všetky spomienky napísal v novej knihe. Je napísaná v troch jazykoch. na slávnostný krst pozval všetkých, ktorí s ním spolupracovali. "Je to vám venované," povedal v príhovore Schuster.

Dielo, ktoré nemá obdobu

"Je to dielo, ktoré v Košiciach obdobu nemá," uviedol jeden zo spolupracovníkov na rekonštrukcii.

Kniha zachytáva momenty pred, počas a po rekonštrukcii Hlavnej ulice. Knihu pokrstili unikátnym spôsobom, pieskom z budovy z 13. storočia. "Kniha sa vracia do starých čias, aj keď je nová," dodal Schuster.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy