Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Bugárovci hlasovali proti dvojitému občianstvu, opozičný návrh odmietli
Zdielať na

Bugárovci hlasovali proti dvojitému občianstvu, opozičný návrh odmietli

BRATISLAVA / Slovensko naďalej neumožní svojim obyvateľom mať dvojité občianstvo, ktoré krajina až na niektoré výnimky zakázala v roku 2010 za prvej vlády Roberta Fica. Slovenský parlament odmietol návrh časti opozičných poslancov na zmenu zákona tak, aby Slováci po prijatí občianstva cudzej krajiny neprišli o to slovenské.

Slovensko pred šiestimi rokmi vylúčilo možnosť dvojitého občianstva v obave, aby príslušníci početnej maďarskej menšiny hromadne neusilovali o získanie občianstva v Maďarsku.

Slovensko vtedy zareagovalo na maďarský zákon, ktorým Maďari zmiernili podmienky udeľovania občianstva krajanov. Platný slovenský zákon ale doteraz postihol najmä Slovákov, ktorí sa stali občanmi Českej republiky.

Proti svojim

Obnovenie možnosti dvojitého občianstva pri hlasovaní nepodporili ani poslanci vládnej strany Most-Híd, ktorá zastupuje maďarskú menšinu na Slovensku. Hoci z druhej vlády Roberta Fica o to Most-Híd usiloval.

"Stále považujeme platný stav za zlý. Ubližuje našim občanom, ktorí sa rozhodli prijať cudzie občianstvo. Platí v koalícii zásada, že na čom nie je zhoda, tak ten problém sa nedá riešiť za chrbtom koaličných strán," zdôvodnil v rozprave zmenu postoja strany predseda poslaneckého klubu strany Most-Híd Gábor Gál.

Proti dvojitému občianstvu bola aj Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko.

Bývalí Slováci

Po zmene zákona v roku 2010 prišlo o slovenské občianstvo viac ako 1 300 ľudí. V približne tretine prípadov, sa tak stalo z dôvodu, že sa stali občanmi Českej republiky.

Výnimka zo zákazu dvojitého občianstva platí len v prípade, ak Slováci získajú občianstvo inej krajiny narodením alebo uzavretím manželstva s cudzincom.

Skutočný počet Slovákov, ktorí nadobudli občianstvo cudzieho štátu, môže byť vyšší. Slováci by túto skutočnosť pod hrozbou pokuty síce mali hlásiť slovenským úradom, podľa odborníkov má ale štát len obmedzené možnosti, ako prípady dvojitého občianstva odhaliť.

Reportáž z rokovania parlamentu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy