Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kiska opozícii: Nenapádajte Fica s Dankom, kým sú v nemocnici
Zdielať na

Kiska opozícii: Nenapádajte Fica s Dankom, kým sú v nemocnici

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska poprosil v prejave pred poslancami opozičných politikov, aby odložili osobné spory s predsedom vlády Robertom Ficom a parlamentu Andrejom Dankom. A to do obdobia, kým sa obaja vrátia do práce. Politici sú po urgentných operačných zákrokoch v nemocnici.

„Majú na to právo ako ľudia,“ vyhlásila hlava štátu.

Osobne zaželal predsedovi parlamentu a premiérovi, aby prekonali zdravotné problémy.

V kontakte s Ficom aj Dankom

„Naša korektná komunikácia prebiehala aj v uplynulých dňoch. Nebol ohrozený chod ústavných orgánov,“ konštatoval.

Podľa Kisku NR SR urobila dôležité rozhodnutie tým, že dokončila proces formovania novej vlády. „Vláde ste vytvorili dôveru v čase, na ktorý by po voľbách málokto stavil. Vláda a parlament začnú konať a plniť očakávania ľudí,“ povedal. Prezident ocenil, že celý proces prebehol demokraticky a v súlade s ústavou. Podľa hlavy štátu vláda v prvom rade bude musieť presvedčiť občanov, že rozumie odkazu voličov z marcových parlamentných volieb.

„Ale budeme to všetci, vrátane opozície, ktorí ponesú zodpovednosť, čo bude témou, či politická nevraživosť alebo školstvo a zdravotníctvo. Či osobné obvinenia alebo viac zákonnosti a poriadku. Od toho bude závisieť, či odvrátime ďalší vzostup extrémizmu,“ upozornil.

Zbytočná agresivita

Diskusiu o programovom vyhlásení vlády sprevádzali podľa Kisku emócie. „Padali silné i neslušné slová. Želám vám, aby ste dokázali rozlišovať povinnosť hovoriť pravdu od nepriateľstva. Presvedčenie o pravde sa nesmie stať dôvodom na agresivitu,“ vyhlásil s tým, že metóda, podľa ktorej na hrubé vrece je potrebná hrubá záplata nás priviedla na hranicu únosnosti. „Ľudí trápi nárast polarizácie. Ak dopustíme, aby slušnosť pôsobila ako slabosť, stratíme súdržnosť,“ upozornil prezident.

Vláda podľa Kisku nastupuje do zložitého obdobia. Žiadna vláda po roku 1989 nenastupovala do tak zložitej medzinárodnej situácie. A žiadna vláda s výnimkou v roku 1998 nebola postavená pred nevyhnutnosť doma pridať. "Dnes to nie je hrozba ekonomického kolapsu, ale prudký pokles dôvery v štát u nás,“ povedal. Ide o pokles dôvery, že štát je tu pre ľudí a nie naopak.

„Rastie nedôvera v politikov a fungovanie demokratického systému. Toto všetko prekrýva aj pozitívne stránky, že Slovensku sa darí, že žijeme v najbohatšej časti sveta,“ myslí si hlava štátu. Mnohí si podľa neho kladú otázku, kedy pocítia aj na svojom živote, že sa krajine darí. „Môžeme viesť spory, kto zapríčinil nedôveru ľudí. Lenže dnes už sa to týka demokratického systému, ktorý nám dal slobodu,“ dodal.

Hrozba fašizmu

Pred rokom nie každý podľa Kisku veril, že školstvo sa stane priznanou prioritou, že o ňom budú hovoriť všetky strany, že tlak učiteľov to dosiahne. „Nenechajme sa ukolísať. Bude záležať na vláde a opozícii, či školstvo zostane na vrchole priorít. Školstvo sme dlhodobo zanedbávali. Dajme deťom šancu, aby spoznali európsku históriu, aby dokázali rozlišovať medzi dobrom a zlom,“ zdôraznil. Kiska vidí aj odhodlanie vlády v boji proti korupcii. „Verím, že vláda si uvedomuje nedôveru uskutočniť zámery. Pochybnostiam sa rozumieť dá, ale nemali by sme robiť predčasné závery. Ak by mali mať pesimisti pravdu, dôsledky budú nebezpečné. Ak by bola vláda neúspešná v očiach väčšiny občanov, potom sa táto väčšina môže odvrátiť od demokratickej väčšiny v parlamente,“ dodal.

Vláde Kiska zaželal potrebnú súdržnosť, kde ministri budú rozumieť, že výzvy sa dajú vyriešiť koordinovaným a nesebeckým prístupom. „Slovensko má pred sebou veľké témy, na ktoré nebude stačiť len koalícia. Aj poslanci bez ohľadu na politické tričko prispejú, aké budú priority a atmosféra na Slovensku. Budeme potrebovať širšiu koalíciu ochotných, aby SR prešla najbližšie roky. Aby takáto koalícia postavila hrádzu extrémizmu a fašizmu,“ zdôraznil.

Pätnásťminútovým prejavom prezidenta SR sa skončila 2. schôdza zákonodarného zboru v tomto volebnom období. Hneď v stredu ráno sa poslanci zídu na tretej schôdzi. Prezident v prejave zároveň oznámil, že v júni predstúpi pred NR SR so správou o stave SR.

Rozpravu o vládnom programe sledoval Peter Petrus:

Najčítanejšie správy