Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Poslanci si vyberajú asistentov. Niektorí vsádzajú na známych, iní na nováčikov
Zdielať na

Poslanci si vyberajú asistentov. Niektorí vsádzajú na známych, iní na nováčikov

BRATISLAVA / V zákulisí parlamentu sa pohybuje napríklad hovorca štátnej poisťovne, syn politika, ale i človek, ktorý mal problémy so zákonom. Pracujú ako asistenti poslancov.

Najčastejšie sa hovorí o Mariánovi Mišúnovi. Ten v roku 2012 podpálil na proteste v Bratislave vlajku Európskej únie. Súd ho stíhal pre prečin výtržníctva.

Asistent poslanca

Podľa neoficiálnych informácií z prostredia parlamentu má asistovať jednému z poslancov Ľudovej strany Naše Slovensko. Jej členovia v tom nevidia žiaden problém.

"Ak to zákon nevylučuje, tak ja v tom problém nevidím," myslí si poslanec Martin Beluský. "Na bezpečnosť a ostatné veci je tu polícia Slovenskej republiky, ministerstvo vnútra. Nie som kompetentný sa k tomu vyjadrovať," hovorí poslanec Milan Mazurek.

"Proti Mišúnovi nemám nič a neviem, prečo by mal byť neprijateľný," tvrdí poslankyňa Natália Grausová.

"Pokiaľ si Ľudová strana Naše Slovensko hodlá dávať za asistentov otvorených obdivovateľov Hitlera a Hitlerovej Tretej ríše, neonacistov, tak tým dáva vizitku, že je neonacistickou stranou a darmo sa Kotleba hrá na cukríčka a tvári sa, že nie je fašista," hovorí poslanec Ľuboš Blaha.

"Nástup extrémizmu, ktorý má aj podoby tohoto typu a trestné stíhanie, to už sme nie za čiarou, ale ďaleko za čiarou," myslí si poslanec Jozef Viskupič.

Stredná škola

Zákon ale spolupracovníkov našich zákonodarcov, ktorí v minulosti mali problémy so zákonom, skutočne nerieši.

Jedinou podmienkou je dosiahnuté stredoškolské vzdelanie.

"Nie sú to citlivé informácie, ku ktorým sa asistenti dostávajú. Nespadajú pod ten zákon, že by sa mohli oboznamovať s utajovanými skutočnosťami. Takže je to na zvážení poslanca. On za to nesie zodpovednosť," ozrejmuje poslanec Ľubomír Galko.

"Vždy je to o tom, akú prácu mu pridelí ten poslanec," dodáva hovorkyňa národnej rady Zuzana Čižmáriková.

Hovorca či syn

V zozname nových posíl našich poslancov je aj hovorca Sociálnej poisťovne, bývalý splnomocnenec vlády rómskej komunity i viacerý bývalí poslanci národnej rady, napríklad Marián Mesiarik.

Na zozname je aj Dávid Tarčák, syn dlhoročného poslanca HZDS a bývalého predsedu Vyššieho územného celku Žilina Jozefa Tarčáka, ktorý bude asistovať svojej straníckej kolegyni Jane Krištúfkovej.

Plat asistenta

Profesionálnym asistentom poslanca ostáva aj Martin Maťko, ktorý bol roky verný strane SDKÚ-DS ako hovorca a neskôr asistent poslanca Pavla Freša.

"Rozhoduje poslanec. Jediná záväzná je suma," informuje Čižmáriková.

Asistenti dostáva 2,7 násobok priemernej mzdy, čiže vyše 2 000 eur.

Niektorí poslanci chcú dať priestor novým ľuďom. Poslanec Jozef Viskupič hľadá vhodných kandidátov cez inzerát a poslanec Ľubomír Galko chce verbovať stážistov.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy