Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Minister obrany Gajdoš: do škôl vrátim brannú výchovu a besedy s vojakmi
Zdielať na

Minister obrany Gajdoš: do škôl vrátim brannú výchovu a besedy s vojakmi

BRATISLAVA / Základnou prioritou súčasného vedenia rezortu obrany je zvyšovanie obranyschopnosti Slovenskej republiky. Minister obrany tvrdí, že do škôl by sa mala vrátiť branná výchova, besedy s vojakmi, ale aj rôzne kvízy a súťaže. Dôraz by mal byť podľa neho na zvyšovaní branného povedomia a vlastenectva v duchu národných a vojenských tradícií.

Východiskom systémových opatrení pre tento najdôležitejší cieľ je aktualizácia Obrannej stratégie SR, ktorú ministerstvo pripraví na báze aktualizovanej Bezpečnostnej stratégie SR.

Zároveň tiež rezort pripraví novú vojenskú stratégiu. Uviedol to minister obrany Peter Gajdoš počas stretnutia so zástupcami obrannej a bezpečnostnej komunity, ktoré sa koná od piatka 22. apríla do nedele 24. apríla v Beladiciach v okrese Zlaté Moravce.

Minister na stretnutí tiež potvrdil proeurópsku a protransatlantickú orientáciu Slovenskej republiky a kontinuitu plnenia medzinárodných a spojeneckých záväzkov. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Obrana štátu

Šéf rezortu obrany zdôraznil, že má záujem na vytvorení čo najširšej politickej a spoločenskej dohody o dlhodobých prioritách zaručovania obrany štátu. "Som presvedčený, že obrana štátu nie je iba pravicová, ľavicová, koaličná alebo opozičná. Ústava Slovenskej republiky jednoznačne hovorí, že obrana je povinnosťou a vecou cti občanov," povedal Gajdoš.

Zároveň vyzval mimovládne organizácie, aby sa angažovali v približovaní tém obrany štátu bežnému občanovi a v tejto súvislosti vytvárali platformu na stretávanie sa a diskusiu predstaviteľov koalície, opozície a príslušníkov odbornej komunity.

Kľúčovou úlohou a ďalšou prioritou je podľa ministra aj transformácia ozbrojených síl s dôrazom na cielenú a dlhodobo udržateľnú modernizáciu výzbroje a techniky. "Zvýšenú pozornosť budeme venovať modernizácii výzbroje a techniky pozemných síl, prednostne v prospech mechanizovanej brigády. V minulosti prebiehajúca modernizácia bola zameraná prevažne na vzdušné sily, a preto potrebujeme dosiahnuť rovnováhu," vysvetlil šéf rezortu obrany. Zároveň zdôraznil, že vyváženosť je nevyhnutné dosiahnuť aj medzi modernizáciou a výcvikom vojakov.

Branná výchova

Rezort obrany plánuje tiež skvalitniť rozvoj pripravenosti ľudských zdrojov v troch rovinách – v rovine vojenského personálu, záloh ozbrojených síl a napokon v rovine obyvateľstva.

V tejto oblasti chce ministerstvo obrany spolupracovať, napríklad aj s rezortom školstva. Do škôl by sa mala vrátiť branná výchova, besedy s vojakmi, ale aj rôzne kvízy a súťaže. Dôraz by mal byť na zvyšovaní branného povedomia a vlastenectva v duchu národných a vojenských tradícií.

Riaditeľ Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Marian Majer, ktorý je organizátorom stretnutia Spoločne o bezpečnosti a obrane, hovorí, že minister účasťou na tomto podujatí potvrdzuje svoj záväzok zintenzívniť diskusiu s expertnou komunitou o cieľoch a prioritách obrannej politiky. "Takáto širšia diskusia tu v minulosti absentovala," dodal Majer.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy