Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Premiéra Roberta Fica operovali, je v stabilizovanom stave
Zdielať na

Premiéra Roberta Fica operovali, je v stabilizovanom stave

BRATISLAVA / Premiéra Roberta Fica v piatok ráno operovali. Informovali o tom minister zdravotníctva Tomáš Drucker, riaditeľ Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb aj prednosta kliniky.

Premiér Robert Fico podstúpil v piatok ráno štandardný kardiologický zákrok. "Dnes doobeda bol vykonaný kardiochirurgický zákrok predsedovi vlády," uviedol riaditeľ Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb Mongi Msolly.

Stabilizovaný stav

Podľa prednostu kardiologickej kliniky Michala Hulmana je premiér v stabilizovanom stave "Zákrok prebiehal štandardným spôsobom. Pacient je stabilizovaný a nachádza sa na ARO," uviedol Hulman. 

Premiérov operatér Michal Hulman patrí k špičkovým slovenským chirurgom. Je prednostom Kliniky kardiochirurgie a primárom Oddelenia kardiochirurgie NÚSCH. Ako prvý na Slovensku robil operácie mechanického srdca.

Informácie nebudú zverejňovať

“Ďalšie informácie si pán premiér a rodina neželajú zverejniť,” povedal hovorca ministra zdravotníctva Tomáš Kuča. Brífing bol preto bez otázok novinárov. 

Podľa informácií TV JOJ má Fico poškodené tri cievy a sú nepriechodné na 65 percent.

Brífing bol veľmi krátky, nemocnica nechce informovať o zdravotnom stave premiéra. Pozrite si záznam:

Zastupujú Fica

Po dohode s Robertom Ficom ho stále zastupujú vicepremiéri tam, kde je potrebná jeho fyzická prítomnosť. Napríklad vicepremiéra pre investície Petra Pellegrinoho poveril predložiť Programové vyhlásenie vlády.

"Ad hoc budeme komunikovať a riešiť ďalšie záležitosti tak, ako to bolo doteraz," uviedla Ficova hovorkyňa Beatrice Szaboóvá.

Nie je to jednoduchý zákrok pre pacienta

Robert Fico je v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb hospitalizovaný od štvrtka 14. apríla pre podozrenie na akútny koronárny syndróm. Po pozorovaní sa ho rozhodli lekári operovať. 

Podľa neoficiálnych informácií mal tri cievy priechodné len na 65 percent. V takomto prípade sa u pacientov uvažuje o bypasse. Pri zavedení bypassov premostia slabo priechodné cievy cievami z inej časti tela, obvykle z nohy alebo hrudníka.

"Nie je to pre pacienta úplne najjednoduchšia operácia a má svoje riziká," uviedol prednosta Kliniky kardiovaskulárnej chirurgie II. lekárskej fakulty Univerzity Karlovy a Fakultnej nemocnice Motol Vilém Rohn.

Dlhá rekonvalescencia

Po takomto zákroku vo väčšine prípadov strávia pacienti v nemocnici ďalších desať dní. Zotavovanie ale je omnoho dlhšie. "Najväčším problémom tej operácie je, že musíme do tej operácie vstúpiť cez hrudnú kosť, ktorá sa pozdĺžne prereže. Samozrejme za sterilných podmienok. Na konci operácie sa urobí osteosyntéza, čiže sa tá kosť pevne spojí. Aj napriek tomu sa kosť zrastá približne šesť až osem týždňov," dodal Rohn.

O zdravotnom stave Roberta Fica by mala nemocnica informovať budúci týždeň. Téme sa venovali Mária Ölvedyová a Martin Krpač:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy