Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slováci o dobrovoľnú vojenčinu záujem neprejavili, prihlásilo sa len 129 ľudí
Zdielať na

Slováci o dobrovoľnú vojenčinu záujem neprejavili, prihlásilo sa len 129 ľudí

BRATISLAVA / Slováci neprejavili veľký záujem o dobrovoľnú vojenskú službu, ktorej zavedenie presadila ešte predošlá vláda. Jej cieľom bolo posilniť zrmádne zálohy. Do pilotného projektu sa prihlásilo 129 záujemcov, časť z nich ale vyradili, informovalo ministerstvo obrany.

Úrad počet prihlásených ľudí nekomentoval. Podľa ministra obrany Petra Gajdoša ministerstvo projekt vyhodnotí a prijme opatrenie na jeho zatraktívnenie.

"Medzi našimi prioritami, ktoré chceme v nasledujúcom období presadiť, je skvalitnenie pripravenosti záloh ozbrojených síl a pre ich tvorbu by mohla byť kľúčovým nástrojom práve dobrovoľná vojenská služba," uviedol Gajdoš.

Stopäťdesiat záujemcov ročne

Predošlé vedenie ministerstva obrany za bývalej jednofarebnej vlády premiéra Roberta Fica, ktorý stojí aj na čele nového koaličného kabinetu, počítalo s tým, že dobrovoľnú vojenskú prípravu by mohlo absolvovať asi 150 ľudí ročne.

Teraz je ale zrejmé, že skutočný počet absolventov pilotného projektu dobrovoľného vojenského výcviku bude nižší než prihlásených záujemcov. Zo zdravotných dôvodov doteraz zamietli šesť prihlášok, ďalšie štyri osoby si účasť na výcviku medzitým rozmysleli a jeden nedodal potrebné doklady.

"Zatiaľ nie je isté, koľko ľudí reálne na dobrovoľný výcvik aj nastúpi. Doteraz bolo zamietnutých šesť žiadostí zo zdravotných dôvodov, štyria záujemcovia svoju žiadosť zrušili a jeden nedodal potrebné doklady. Presný počet ľudí, ktorí na výcvik nastúpia, bude známy približne v polovici mája, po absolvovaní zdravotných prehliadok a psychotestov," informoval rezort obrany.

Výcvik za symbolickú odmenu

Výcvik potrvá 12 týždňov, účastníci počas neho získajú vedomosti a zručnosti v rôznych oblastiach vrátane taktiky, streľby z ručných zbraní či zdravotníckej prípravy.

Slováci, ktorí sa zapoja do dobrovoľnej vojenskej prípravy, budú mať počas výcviku nárok na finančnú odmenu, ktorá dosiahne približne 135 eur mesačne. Ide skôr o symbolický príspevok, ktorého výška zodpovedá len zlomku priemernej mesačnej mzdy.

Povinnú vojenskú službu na Slovensku zrušili v roku 2006. V súčasnosti máme približne 14 000 profesionálnych vojakov.

Pozrite si archívnu reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy