Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dobrovoľná vojenčina je realitou. Registrovať sa môžu muži i ženy
Zdielať na

Dobrovoľná vojenčina je realitou. Registrovať sa môžu muži i ženy

BRATISLAVA / Muži i ženy sa môžu registrovať do dobrovoľnej vojenskej prípravy. Urobiť tak môžu v krajských mestách v takzvaných regrutačných strediskách. Registrovať sa môžu len bezúhonné osoby, zdravotne i psychicky spôsobilé s minimálne stredným odborným vzdelaním.

Registrácia ale neznamená podanie žiadosti. Tú si záujemcovia môžu podať až po vyhlásení prijímacieho konania. Zaregistrovať sa dá aj prostredníctvom webovej stránky ministerstva obrany či aplikácie.

"V prípade, že má záujemca podanú žiadosť, postupuje ďalším výberom a to je lekárska prehliadka, kde svoju dokumentáciu prinesie k našim posudkovým lekárom, doktor ho prešetrí a schváli, či je alebo nie je spôsobilý," dodáva pomocník regrutačnej skupiny Ján Balážik.

Dvanásťtýždňový výcvik

Oficiálne má rezort obrany na stole desiatky registrácií. Dvanásťtýždňový výcvik sa koná v prápore výcviku v Martine a podľa ministerstva obrany sa bude v mnohom podobať starej vojenčine.

"Tri týždne pôjde o teoretickú časť a deväť týždňov o základný výcvik," dodáva hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

"Tam sa postupne adaptujú na vojenský život na základe určitých nariadení a rozkazov. Ďalej tam budú mať samotný výcvik v tých samotných odborných problematikách, ako je taktická príprava, pohyb vojaka po bojisku. Samozrejme, používanie osobnej zbrane. Budú to takí istí vojaci, aj keď v zálohe, budú musieť ovládať svoju osobnú zbraň," dopĺňa hovorca ozbrojených síl Štefan Zemanovič.

Žiadne rozdiely

Dobrovoľnú vojenskú prípravu môže postupne absolvovať až 150 občanov ročne. Prihlásiť sa môžu muži i ženy. V súčasnosti rezort obrany eviduje vo svojich radoch viac ako 1 200 žien. "Nerobíme rozdiely. V zásade budú prechádzať rovnakým výcvikom ako aj muži," dodáva Zemanovič.

Po absolvovaní výcviku dostane každý hodnosť vojaka 2. stupňa. Následne sa každý môže rozhodnúť, či chce nastúpiť do aktívnych záloh ozbrojených síl. "Čiže budú takí istí vojaci, ktorí v prípade aktivácie, v prípade povolania, budú môcť byť nasadení rovnako, ako bežní profesionálni vojaci," konštatuje Zemanovič.

Dobrovoľná vojenčina je už realitou. Registrovať sa môžu muži i ženy, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy