Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Roberta Fica čaká zmena životného štýlu, mal by sa vyhýbať stresu
Zdielať na

Roberta Fica čaká zmena životného štýlu, mal by sa vyhýbať stresu

BRATISLAVA / Lekári zatiaľ prezradili iba toľko, že premiér Robert Fico podstúpil kardiochirurgický zákrok. Kardiologička Katarína Dulková ozrejmila, aké kardiochirurgické zákroky robia pacientom najčastejšie.

"Robia sa na srdci operácie chlopní alebo sa robia operácie na cievach srdcových, čo sa nazýva aortokoronárny bypass, kde sa premosťujú tie úseky ciev, ktoré sú významne zúžené. Z hľadiska pacienta, ten nevidí rozdiel, či má dvojitý alebo štvoritý bypass," vysvetľuje kardiologička Katarína Dulková.

Podľa nej ide o zákrok neporovnateľný s operáciou žlčníka či slepého čreva. Kardiochirurgických zákrokov sa ale na Slovensku urobia tisícky ročne. A vďaka kvalite slovenských lekárov sú vysoko úspešné.

Cievne spojky

Ak ide o operáciu srdca pri nepriechodnosti ciev, teda o takzvaný bypass, prebieha zákrok v celkovej anestézii. Na zastavenom srdci našijú lekári cievne spojky, ktoré vytvoria už spomínané premostenie cievy. Cievne spojky odoberajú z tela pacienta. Buď sú to tepny z vnútornej strany hrudníka alebo ruky, eventuálne môžu použiť povrchové žily na nohách. Tieto cievne spojky potom našívajú na zúžené miesto tepien na srdci a na aortu.

Po kardiochirurgickom zákroku je podľa kardiologičky nevyhnutná kvalitná rehabilitácia a nový životný štýl.

"Bežný pobyt v nemocnici je sedem, desať alebo štrnásť dní po nekomplikovanom priebehu. Tá rekonvalescencia je šesť až osem týždňov. Táto doba je potrebná, aby sa telo zregenerovalo. Ťažko manuálne nemôže pracovať, ale intelektuálne áno," vysvetľuje.

Žiaden aktívny šport

Premiér tak šport musí vynechať. Namiesto vytrvalostného behu si musí vystačiť s prechádzkami a neskôr jazdou na bicykli. Pracovať by podľa slov odborníčky mohol.

Napriek tomu, že intelektuálna činnosť nie je zakázaná, pri regenerácii tela je do istej miery potrebný aj duševný pokoj.

"Musí si osvojiť nový životný štýl. Treba znížiť mieru stresu. Do pol roka by mal absolvovať kúpeľnú liečbu," dodáva kardiologička.

Navyše doživotne musí navštevovať kardiológa.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy