Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Danko vystriedal Pellegriniho, je šéfom národnej rady
Zdielať na

Danko vystriedal Pellegriniho, je šéfom národnej rady

BRATISLAVA – Novým predsedom parlamentu sa stal predseda Slovenskej národnej rady Andrej Danko. Danka v tajných voľbách na ustanovujúcej schôdzi národnej rady podporilo 112 zo 146 prítomných poslancov, 26 bolo proti a osem sa zdržalo.

Andrej Danko a jeho strana sú členom novej vládnej štvorkoalície Smer-SD, SNS, Most-Híd a Sieť. SNS v parlamentných voľbách 5. marca získala 8,6 percenta hlasov voličov a v národnej rade ju zastupuje 15 poslancov.

"Dovoľte mi, aby som sa s plnou pokorou poďakoval. Cítim zodpovednosť, ktorá ma čaká pri plnení tejto funkcie," povedal po zvolení Danko. Novozvolený predseda národnej rady odmieta presadzovanie xenofóbie a rasizmu. Aj po teroristických útokoch v Bruseli si uvedomil, aké nebezpečné je používanie zbraní a že problémy sa nemôžu riešiť násilím.

Odloženie zbraní

Civilizované národy od barbarov odlišuje podľa predsedu parlamentu to, že dokázali zložiť zbrane a v parlamente rozhodovalo slovo, ako napríklad v Starom Ríme. "Medzi nami v národnej rade by mali znieť len slová, nemala by tam byť exhibícia, jediným prostriedkom, nástrojom či zbraňou by malo byť len slovo," konštatoval Danko.

Za základ považuje, aby aktuálna politika bola v súlade s ľudskými právami. "Slovom môžete pomôcť, môžete ublížiť, ale mali by sme dostať tie najlepšie slová do zákonov, ktoré budú pomáhať ľuďom a postihovať tých, ktorí zákony porušujú," upozornil nový predseda parlamentu.

Tri najsilnejšie slová

Za tri najsilnejšie slová v živote považuje Danko slová: ďakujem, prepáčte a prosím, a rád a často ich používa. "Ďakujem za dôveru, ktorou ste mi umožniť stať sa predsedom národnej rady. Prepáčte mi, ak som sa v rámci politického boja niekoho dotkol, aj vy si prepáčte medzi sebou. Prosím vás všetkých, aby sme to, čo nás rozdeľuje, prekonali v mene ľudí, ktorí sa pretĺkajú každodenným životom, aby sme im dokázali pomôcť," uzavrel Danko.

Danko po zvolení prevzal riadenie ustanovujúcej schôdze. Predchádzajúci predseda parlamentu Peter Pellegrini sa poslancom poďakoval za spoluprácu.

Situáciu v parlamente monitoruje Lucia Stráňavová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy