Jasno
23°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Vytvorili poslanecké kluby, najsilnejší je Smer-SD
Zdielať na

Vytvorili poslanecké kluby, najsilnejší je Smer-SD

Zdroj: SITA

BRATISLAVA – Politické strany v parlamente na ustanovujúcej schôdzi vytvorili poslanecké kluby. Najsilnejší poslanecký klub má vládny Smer-SD so 49 poslancami, predsedom klubu je Martin Glváč.

Opozičnú SaS zastúpi 21 zákonodarcov, predsedom klubu je Martin Poliačik, OĽaNO-NOVA má 19 poslancov, predsedom klubu je Richard Vašečka, klub SNS má 15 členov, predsedom klubu je Tibor Bernaťák, ĽSNS získala 14 mandátov, predsedom klubu je Marian Kotleba.

Sme rodina v národnej rade zastupuje 11 zákonodarcov, predsedom klubu sa stal Boris Kollár, Most-Híd má 10 poslancov, predsedom klubu je Gábor Gál.

Problém Siete

Vládnu Sieť zastupuje sedem poslancov, čo nestačí na vytvorenie poslaneckého klubu. Po prvýkrát v histórii sa stalo, že strana, ktorá sa dostala do parlamentu, sa rozpadla pred ustanovujúcou schôdzou, takže nemohla vytvoriť poslanecký klub.

Keďže zo strany Sieť odišli traja poslanci – Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík, z pôvodných desiatich mandátov zostalo strane Radoslava Procházku sedem zákonodarcov.

Nezaradení poslanci

Pre Sieť to znamená, že jej poslanci budú pôsobiť ako nezaradení, pretože na vytvorenie poslaneckého klubu nemá strana potrebný počet osem členov.

Vládny Most-Híd z pôvodnej jedenástky stratil Zsolta Simona, parlament tak hneď na prvej schôdzi má spolu 11 nezaradených poslancov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy