Jasno
16°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Poslanci položili pravú ruku na ústavu a zložili sľub
Zdielať na

Poslanci položili pravú ruku na ústavu a zložili sľub

BRATISLAVA – Poslanci v stredu na ustanovujúcej schôdzi zložili poslanecký sľub. Ako prvý zložil sľub do rúk podpredsedníčky národnej rady Jany Laššákovej končiaci predseda parlamentu Peter Pellegrini a následne do rúk Pellegriniho zložila sľub Laššáková, nasledovali ďalší podpredsedovia parlamentu Miroslav Číž a Erika Jurinová.

Po vedení národnej rady skladali sľub členovia vlády, ktorí boli zvolení za poslancov a potom samotní zákonodarcovia. Poslanec Ondrej Dostál (SaS ) a Viera Dubačová (OĽaNO) prišli do parlamentu s odznakom židovskej hviezdy na hrudi.

Sľub

Poslanecký sľub znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života". Sľub sa skladá tak, že po verejnom prečítaní textu položí poslanec pravú ruku na Ústavu Slovenskej republiky a povie "sľubujem".

Zloženie sľubu potvrdí poslanec podpisom. Odmietnutie sľubu alebo sľub s výhradou má za následok stratu poslaneckého mandátu.

Volebný poriadok

Nasledovať bude schvaľovanie volebného poriadku, podľa ktorého sa budú poslanci riadiť pri hlasovaní o obsadení postov v novom parlamente. Ako prvé orgány zákonodarcovia zriadia mandátový a imunitný výbor a výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Mandátový výbor overí platnosť mandátov zvolených poslancov, potom sa môžu utvoriť poslanecké kluby a plénum si zvolí vedenie.

Poslanci zložili sľub:

Poslanci na ustanovujúcej schôdzi zvolí svojich overovateľov, predsedu a podpredsedov parlamentu, zriadi výbory, zvolí ich predsedov a členov. Predsedu a štyroch podpredsedov parlamentu volia poslanci v tajných voľbách, na zvolenie treba nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých poslancov. Tajným hlasovaním sa volia aj predsedovia výborov.

Danko, Glváč, Bugár, Hrnčiar i Nicholsonová

Predsedom parlamentu by sa mal stať predseda SNS Andrej Danko, podpredsedami nominanti koaličných strán Smer-SD (Martin Glváč), Most-Híd (Béla Bugár) a Sieť (Andrej Hrnčiar).

Jeden post podpredsedu parlamentu obsadí opozičný kandidát, SaS nominovala Luciu Nicholsonovú.

Pozrite sa, čo sa dialo v parlamente:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy