Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Richard Sulík sa vzdá poslaneckého mandátu, nahradí ho Cigániková
Zdielať na

Richard Sulík sa vzdá poslaneckého mandátu, nahradí ho Cigániková

BRATISLAVA / Predseda strany Sas Richard Sulík definitívne nenastúpi ako poslanec do Národnej rady. Líder strany SaS už pred voľbami hovoril, že ak by strana bola súčasťou proreformnej vlády, vzdá sa mandátu europoslanca a bude pôsobiť v slovenskej exekutíve.

Líder strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík zostane poslanecom Európskeho parlamentu. Tieto dve funkcie sú podľa Ústavy Slovenskej republiky nezlúčiteľné.

Pre SaS to najlepšie

Sulík už pred voľbami hovoril, že ak by bola SaS súčasťou proreformnej vlády, vzdá sa mandátu europoslanca a bude pôsobiť v slovenskej exekutíve. "Dnes sa vzdám mandátu poslanca NR SR. Rozhodli sme sa urobiť to, čo je pre SaS najlepšie. Vykonávanie funkcie europoslanca je pre Sas prínosné," vysvetlil Sulík na brífingu. 

Šéf liberálov v piatok prevzal oficiálne osvedčenie o zvolení za poslanca, ale ale podmienku zloženia ústavou predpísaného sľubu na ustanovujúcej schôdzi parlamentu nesplní a mandátu sa neujme.

"Nevytratím sa a budem robiť všetko preto, aby strana SaS bola čo najlepšou opozíciou tomu mačkopsu, ktorý sa nám chystá vládnuť," povedal.

Netradičná kampaň

Namiesto Richarda Sulíka nastúpi do parlamentu Janka Cigániková, ktorá skončila po voľbách na kandidátke SaS prvá pod čiarou.

Janka Cigániková skončila prvá pod čiarou, v kampani zaujala netypickými fotografiami:

SITA

Podľa Sulíka je jeho funkcia europoslanca pre SaS prospešnejšia. Pozrite si jeho vyjadrenie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy