Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sulík a Kollár, proroci zlatého veku
Zdielať na

Sulík a Kollár, proroci zlatého veku

Zdroj: SITA

Údiv nad tým, že mnohí voliči Mariana Kotlebu absolútne nevnímajú jeho extrémizmus, je často udivujúci. Nezriedka sú totiž udivení voliči, ktorí sami volili SaS alebo Borisa Kollára.

Ide o podobnú chybu v úsudku, s podobnými koreňmi, ako vyčítať Robertovi Ficovi, že v očiach ľudí legitimizoval Kotlebu práve on. To urobil už pred štvrťstoročím Ján Čarnogurský a KDH to robilo až do trpkého konca. Stále to robí slovenský katolícky klérus. Áno, aj neoľudácke krídlo Smeru a Fico. Ale naozaj v tom nie sú sami.

Robia to prosto všetci, ktorí obhajujú bábkový vojnový štát platiaci Nemecku 500 ríšskych mariek za každého deportovaného Žida, výmenou za garanciu, že sa nikdy nevráti. Legitimizoval ho každý, kto relativizuje vinu prezidenta Tisa, právoplatne odsúdeného a popraveného vojnového zločinca zodpovedného za genocídu vlastných občanov. Pokojne nech po Ficovi vrhne balvan člen tej strany, ktorá sa s fašistickou minulosťou Slovenska aktívne vyrovnávala.

Keby Kotleba v minulosti nenosil svoju operetnú uniformu a nezdravil sa na stráž, našli by uňho Kollár so Sulíkom značnú programovú blízkosť. A mentálnu spriaznenosť. Ich forma môže byť o čosi menej nevkusná, no obsah sa zasa až tak výrazne nelíši.

Že Sulíka nezaujímajú Kollárove pochybné kontakty s členmi podsvetia, je pochopiteľné. Jeho bonmot, že veď aj on má svoje video s Kočnerom, nie je iba vtipný, ale aj nadmieru úprimný. Kto mu dával hlas, buď mu ho dával aj s tými raňajkami u Kočnera, alebo si ich nepamätal a všetky dôsledky svojej voľby si zaslúži.

Kratučký brífing po neformálnom rokovaní Sulíka s Kollárom o budúcej vláde v podstate ukázal všetko, čo potrebujete vedieť. Ak obsah ich stretnutia, tak ako ho sami prezentovali, oholíte na jeho podstatu, tak Kollár nechce žiadne ministerstvo, ale trvá na protirómskych zákonoch. A tľapli si.

Na rozdiel od Kotlebu sa Sulík s Kollárom ešte skrývajú. Nesľubujú, že vyriešia parazitov, len pripravia pár zákonov proti neprispôsobivým skupinám. Kollár spomenul aj Oskara Dobrovodského. Zrejme neverí, že jeho typický elektorát by bez tejto pomôcky pochopil. Nevadí, až pochopí, že fašizmus už nie je hanba ale mainstream, bude hovoriť o cigánskych parazitoch aj on.

Keby si Sulík s Kollárom natiahli nejakú tú uniformu a so vztýčenou pravicou zvolávali brancov na stráž, nemuseli by vo svojich postojoch meniť nič zásadné, aby boli by pre Kotlebu úplne prijateľnými partnermi. Väčšina si to ale neuvedomí. Lebo už štvrťstoročia počúva od najrôznejších autorít, že vojnový štát bol zlatým vekom Slovenska a Sulík s Kollárom sú šancou na jeho návrat.

Najčítanejšie správy