Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Fico, Sulík, Kotleba: Kto koľko získal za voľby peňazí
Zdielať na

Fico, Sulík, Kotleba: Kto koľko získal za voľby peňazí

BRATISLAVA / Politické strany, ktoré získali vo voľbách viac ako tri percentá, dostanú nemalý finančný príspevok od štátu. Peniaze pritom dostanú aj od ľudí, ktorí voliť neboli.

"Politické strany, ktoré získali vo voľbách viac ako tri percentá, získajú príspevok za hlasy. Ten dosahuje výšku jedného percenta priemernej nominálnej mzdy v národnom hospodárstve za rok 2015, teda v súčasnosti 8,83 eura," vysvetľuje zapisovateľka ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová.

Okrem príspevkov za hlasy dostanú strany aj takzvaný príspevok na činnosť v rovnakej výške. V prípade strany Smer-SD tak pôjde o čiastku dvakrát 6,5 milióna, strana Mariana Kotlebu dostane dvakrát 1,8 milióna.

Predčasné voľby

Príspevky sú pritom naplánované na 48 podielov, keďže sa ráta so štvorročným obdobím do ďalších volieb. Ak by boli voľby ale skôr, strany zarobia viac.

"Keby sme mali každého pol roka voľby alebo predčasné, tak strany, ktoré sa tam dostanú, zarobia dvakrát," ozrejmuje Gabriel Sipos, riaditeľ Transparency International na Slovensku.

Vyhovujúci systém

Tento systém štátnej podpory politických strán sa tak skoro nezmení.

"Strany, ktoré sú v parlamente, ktoré to môžu zmeniť, tým to najviac vyhovuje," dodáva Sipos.

"Tým stranám, ktoré získali toľko hlasov, že sa dostali do parlamentu a získali mandáty v národnej rade, dostávajú aj príspevok na mandát," vysvetľuje Chmelová.  

Peniaze za mandáty

Za každý z prvých dvadsiatich mandátov dostanú 26 490 eur a za každý ďalší mandát 17 660 eur každý rok.

"Kontrola peňazí pre strany je minimálna. Môžu si s nimi robiť čo chcú. Je to v zásade bianco šek, o ktorom sa rozhoduje pri voľbách," hovorí Sipos.

"Strana nemôže použiť peniaze na úvery a pôžičky, zmluvy o tichom spoločenstve, podnikanie v obchodnej spoločnosti založenej politickou stranou, darovanie, ručenie za záväzky iných osôb a úhradu pokút a sankcií," dodáva hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Politické strany, ktoré získali viac ako 3 percentá, zarobia, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy