Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Fico má čas do budúceho piatka, aby zostavil vládu
Zdielať na

Fico má čas do budúceho piatka, aby zostavil vládu

BRATISLAVA / Predseda strany Smer-SD Robert Fico dostal poverenie od prezidenta Andreja Kisku na zostavenie vlády po sobotných voľbách, v ktorých Smer vyhral. Väčšina parlamentných strán ale už pred pár dňami odmietla so Smerom rokovať o povolebnej spoluprácii.

"Dohodol som sa s pánom prezidentom, že toto poverenie bude k dispozícii do piatku budúceho týždňa s tým, že ak by sa ukázali iné okolnosti, tak nikto samozrejme nemá záujem čas naťahovať," povedal Fico po stretnutí s prezidentom.

"Pre Slovensko nie je riešením akýkoľvek experiment," povedal Fico s tým, že zmysel nemá ani úradnícka vláda, ani predčasné voľby. "To by len viedlo k prehlbovaniu chaosu a prehlbovania tých prvkov v slovenskom politickom systéme, ktoré tam nepatria, a ktoré tento systém deštruujú až do takého rozsahu, do akého sme sa dostali aj teraz," dodal predseda Smeru.

Výsledok rešpektuje

Fico sa vrátil aj k výsledkom volieb, uviedol, že ich rešpektuje. Dodal však, že do systému vnikli prvky, ktoré tam nepatria – strany bez programu, bez ľudí, bez členskej základne, či strany, ktoré vznikli v princípe ako firmy. "Rešpektujem výsledky parlamentných volieb, ale chcem povedať, že ich výsledkom je významný útok na štandardné politické strany," dodal Fico. Ako príklady štandardných strán, ktoré odišli z politického sveta, Fico menoval strany SDKÚ-DS a KDH.

Potrebná koalícia

Smer-SD síce voľby vyhral, ale zároveň prišiel o doterajšiu väčšinu, ktorá mu v roku 2012 umožnila zostaviť jednofarebnú vládu.

Ficova strana teraz obsadí v 150 člennom parlamente 49 kresiel, zatiaľ, čo doteraz mala 83 poslancov.

Na vytvorenie stabilnej vlády by tak sociálni demokrati potrebovali vytvoriť koalíciu s niektorými z ďalších siedmych strán, ktoré sa dostali do parlamentu.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy