Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sulík chce vytvoriť vládu s pravicou, okrem Kotlebu
Zdielať na

Sulík chce vytvoriť vládu s pravicou, okrem Kotlebu

BRATISLAVA / Predseda SaS Richard Sulík chce vytvoriť vládu s pravicovými stranami OĽaNO, SNS, Sme rodina – Boris Kollár, Most-Híd a Sieť. Predsedov týchto piatich strán už Sulík oslovil a v utorok a v stredu sa s nimi chce neformálne stretnúť a rozprávať sa o programových a personálnych otázkach.

Sulík vyslovil presvedčenie, že môže vzniknúť vláda, ktorá bude bojovať proti korupcii, vytvorí podmienky na spravodlivé potrestanie tých, čo rozkrádali krajinu a zasadí sa o zmeny v ekonomike, ktoré zvýšia zamestnanosť.

"Vieme vytvoriť stabilnú koalíciu s 87 mandátmi," povedal v utorok Richard Sulík. Líder liberálov verí, že pravicové strany dokážu nájsť rozumný kompromis pri napĺňaní cieľov zlepšenia pomerov v krajine.

Sulík si uvedomuje, že SNS a Most-Híd majú odlišné pohľady na rôzne veci, ak však majú vôľu riadiť Slovensko zodpovedným a slušným spôsobom, mohli by sa dokázať dohodnúť. "Máme snahu zostaviť poctivú, zodpovednú, slušnú vládu," konštatoval Sulík.

Predseda SaS rešpektuje, že prezident Andrej Kiska poverí zostavením vlády predsedu Smeru-SD Roberta Fica, nijako to nespochybňuje a ak Fico zostaví kabinet, Sulík to bude rešpektovať.

Úloha mediátora

"Predčasné voľby odmietame, považujeme to za aroganciu voči voličovi," poznamenal. Volič podľa jeho slov rozhodol, je povinnosťou strán rokovať.

"Sme pripravení hľadať prieniky, hľadať to, čo nás spája, sme pripravení na kompromisy," dodal Sulík. Predseda SaS je pripravený robiť mediátora medzi SNS a Mostom-Híd, ak to bude treba.

Historický úspech

Výsledky volieb, v ktorých SaS získala 315 tisíc hlasov, považuje Sulík za historický úspech a druhú šancu pre stranu.

"Definitívne sme ukázali, že nie sme stranou na jedno použitie. Volič nám odpustil a uveril, že sme ako strana dozreli, že naše úmysly sú čisté a pevné. Uvedomujeme si, že tretia šanca nebude," uviedol.

Druhá šanca

Sulík urobí všetko pre to, aby voličov SaS a aj všetkých voličov pravice nesklamal. Podľa Sulíka treba zabudnúť na hriechy minulosti a sústrediť sa na konštruktívnu spoluprácu. Sulík rovnako potvrdil, že prípadná široká koalícia pravicových strán bude Slovensko dôstojne zastupovať v Európskej únii.

"Veľmi si želám, aby sa nám na Slovensku podarilo zostaviť vládu bez oligarchov, bez extrémistov, vládu, ktorá urobí život na Slovensku lepším," podotkol. Sulík rovnako zdôraznil, že SaS nie je stranou jedného človeka, ale silným a úspešným tímom.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy