Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kotlebovci a ich Na stráž! Pozdrav fašistov z Hlinkovej gardy
Zdielať na

Kotlebovci a ich Na stráž! Pozdrav fašistov z Hlinkovej gardy

BRATISLAVA / Pozdravom "Na stráž!" sa kotlebovci zdravia roky. Výnimkou nebola ani volebná noc. Podľa viacerých expertov by ale kompetentné orgány tomu mali zabrániť skôr, ako sa "Na stráž!" dostane do parlamentu.

Kotlebovi vedia, ako pozdrav v časoch vojnového slovenského štátu v podaní polovojenskej Hlinkovej gardy zodpovednej okrem iného aj za deportáciu ľudí do koncentračných táborov a ich vraždenie, používať beztrestne.

Chýba zdvihnutá ruka...

Už pred časom sa prokuratúra vyjadrila, že ak sa kotlebovci pozdravia tak, ako to majú vo zvyku a pritom nezdvihnú ruku ako to robili nacisti, sú mimo hrozby trestného stíhania.

"Na základe znaleckého posudku vyplynulo, že samotné slovné spojenie bez zdvihnutia pravej ruky do výšky pleca, spojených prstov vo výške pravého oka, nemožno považovať za rituálny pozdrav príslušníkov Hlinkovej gardy," píše sa v stanovisku prokuratúry.

Širšie súvislosti

Podľa historikov a právnikov je to názor prokuratúry, ktorý treba rešpektovať, no problém vidia v hlbších a širších súvislostiach.

"Je to právny purizmus, pretože za týmto pozdravom sa skrýva hlboká konotácia práve s činnosťou Hlinkovej gardy," uviedol Patrik Dubovský z Ústavu pamäti národov.

Napríklad, že jeho používatelia sa tým priamo stotožňujú s gardistami, ktorí s fašistami viedli krvavé trestné výpravy proti partizánom či civilistom.

"Tento pozdrav bol pozdravom Hlinkovej gardy, ktorá bola represívnym orgánom. Nejde o formálnu stránku, ale je to prejav presvedčenia tých ľudí, ktorí sú v politickom živote legálnym spôsobom, ale spoločnosť moderná, demokratická, pluralitná, humánna, kresťanská či akokoľvek to nazveme, si toto naozaj nemôže dovoliť," dodáva Dubovský.

Propagácia fašizmu

Aj počas volebnej noci sa kotlebovci, hoci bez šéfa, tak zdravili.

"Títo ľudia si neuvedomujú, že to je propagácia fašizmu, že je to propagácia Slovenského štátu," ozrejmila historička Katarína Zavecká.

Kotlebovci sa k svojmu pozdravu nevyjadrujú.

Pozornosť v parlamente

Podľa experta na ústavného právo by sa o spôsobe pozdravu, ktorý kotlebovci reálne môžu priniesť do parlamentu, mali kompetentní zaujímať.

"Určite to vzbudí pozornosť. mohol by to parlament potom začať riešiť v rámci vnútorných kompetencií," uviedol expert na ústavné právo Eduard Bárány.

Kotlebovci sa bežne zdravia "na stráž", pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy