Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Podľa ministerstva zostalo zavretých 58 škôl, podľa Iniciatívy rezort zavádza
Zdielať na

Podľa ministerstva zostalo zavretých 58 škôl, podľa Iniciatívy rezort zavádza

BRATISLAVA / Počas dnešného štrajku je podľa informácií ministerstva školstva zatvorených 58 škôl, čo je 0,86 percenta z celkového počtu 6 724 škôl a školských zariadení. Ministerstvo vychádza z informácií, ktoré mu poskytli okresné úrady. Iniciatíva slovenských učiteľov tvrdí, že informácie sú skreslené.

Podľa hovorkyne ministerstva školstva Beaty Dupaľovej Ksenzsighovej nie je v Prešovskom kraji zatvorená už ani jedna škola, v Košickom kraji sú zavreté štyri a v Trenčianskom tri. 

Najviac zatvorených škôl ostalo v Bratislavskom kraji (19) a v Banskobystrickom kraji (12). V Trnavskom kraji ostalo zatvorených podľa ministerstva osem škôl, v nitrianskom dve a v žilinskom desať.

Skreslené informácie

Iniciatíva slovenských učiteľov na údaje ministerstva školstva už v predchádzajúcich dňoch reagovala tým, že podľa jej informácií sú školy denno-denne nútené písomne alebo telefonicky odpovedať na otázku, koľko učiteľov štrajkuje a či je škola zatvorená alebo nie.

Orgány, ktoré prieskum robia, však podľa iniciatívy vôbec nezaujíma, či škola nepracuje v obmedzenom režime, hoci niektoré školy sa túto informáciu pokúšajú uviesť. Okrem zatvorených škôl teda treba počítať aj so školami v obmedzenom režime, kde učitelia zabezpečujú len dozor nad najmladšími žiakmi, prípadne náhradný rozvrh pre niekoľko tried.

8 745 učiteľov

Na internetovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov sa k štrajku dnes hlási 8 745 učiteľov zo 691 škôl. Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov v pondelok 1. februára povedal, že minister školstva aj predseda vlády zavádzajú, ak hovoria o dvoch percentách štrajkujúcich škôl.

"Doteraz sa do štrajku zapojilo viac ako 850 škôl a viac ako 13 000 pedagogických a odborných zamestnancov, čo je vyše 12 percent učiteľov a 12 percent škôl," dodal Crmoman.

Téme sa venuje reportér Peter Petrus:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy