Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Štrajkujúci učitelia v Bratislave obliehali úrad vlády aj Prezidentský palác
Zdielať na

Štrajkujúci učitelia v Bratislave obliehali úrad vlády aj Prezidentský palác

BATISLAVA/KOŠICE / Štrajk učiteľov pokračoval aj v pondelok. Zapojili sa doň, tak ako minulý týždeň, menej ako dve percentá ľudí. Vo viacerých mestách po celom Slovensku sa stretli učitelia a ich podporovatelia a vytvorili živú reťaz. Protestujúci sa s ministrom Jurajom Draxlerom majú stretnúť v utorok na pôde parlamentného výboru.

Učitelia, rodičia, študenti, ale aj ďalší ľudia vytvorili okolo úradu vlády a Prezidentského paláca v Bratislave živú reťaz. Policajné zložky na mieste odhadli počet zapojených ľudí na 2 000 až 2 500.

Dav sa stretával na Námestí slobody a následne tiahol okolo úradu vlády, Prezidentského paláca, Leškovej a Štefánikovej ulice, kde sa dva prúdy ľudí spojili. Týmto gestom tak ukázali svoju nespokojnosť so súčasným stavom slovenského školstva.

Celoslovenská akcia

Ako povedal Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov, verejnosť takto vyjadrila podporu učiteľskému štrajku. Chcú, aby sa veci v školstve začali meniť a žiaci mali kvalitné školstvo. Crmoman tiež pripomína, že už vzniklo 14 učiteľských iniciatív na Slovensku. Učiteľský štrajk je podľa neho už celoslovenská akcia.

Živú reťaz dnes organizovali aj v Topoľčanoch, Rimavskej Sobote, Košiciach, Prešove, Prievidzi, Nitre, Trenčíne, Lučenci, Poprade, Žiline a Partizánskom, v Martine a Trnave. V utorok 2. februára budú tvoriť živú reťaz o 16:00 aj v Pezinku.

Živú reťaz organizuje Iniciatíva slovenských učiteľov, ktorá stojí aj za štrajkom učiteľov. Štrajk učiteľov sa začal v pondelok 25. januára. Na internetovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov sa k nemu dnes hlási 9 600 učiteľov zo 711 škôl. Štrajk už sprevádzalo aj niekoľko demonštrácií, ktoré sa minulý týždeň konali v Bratislave, Košiciach, Leviciach, Nových Zámkoch či Banskej Bystrici. 

Živá reťaz bola aj v Košiciach:

SITA

Platy a vybavenosť

Slovenská komora učiteľov a tiež Iniciatíva slovenských učiteľov vládu žiadajú, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od 1. januára 2016 o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur.

Ďalšou požiadavkou je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra na rok 2016 o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami.

Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity.

Živá reťaz bola v Bratislave aj v Košiciach:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy