Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Chrípková sezóna sa začala. Odborníci radia, zaočkujte sa
Zdielať na

Chrípková sezóna sa začala. Odborníci radia, zaočkujte sa

BRATISLAVA / Minulý rok ochorelo na Slovensku na chrípku takmer štvrť milióna ľudí. Napriek tomu u nás nie je očkovanie proti chrípke populárne. Negatívny postoj majú dokonca samotní lekári.

Odborníci tvrdia, že pre Slovákov chrípka nie je choroba. "Často si ju mýlia s obyčajným prechladnutím," hovorí Zuzana Krištúfková zo Slovenskej epidemioplogickej a vakcinologickej spoločnosti SLS.

Minulý rok zomrelo na komplikácie chrípky 25 ľudí. Nepriamo sa tento vírus ale podieľal na mnohých ďalších úmrtiach. "Odhaduje sa, že na Slovensku následkom chrípky, ktorá skomplikuje základné ochorenie, zomrie až 1 200 ľudí," dodáva.

Očkovanie je dôležité

Odborníci každý rok upozorňujú, že prevencia je dôležitá. Najviac zaberá očkovanie, ktoré ale na Slovensku populárne nie je. Očkuje sa necelých 5 percent populácie.

"Vírus, ktorý sa podáva, je mŕtvy, je inaktívny. Ľudské telo si vytvára proti tomuto mŕtvemu inaktívnemu vírusu len protilátky," ozrejmuje internistka Mária Grullingová.

Chorí lekári

Najnovšia kampaň sa zameriava na zdravotníkov, pretože lekári sú najhoršími pacientmi. Podľa štatistiky až 75 percent z nich chodí chorých do práce. A ohrozujú tým nielen seba, ale aj pacientov. Najrizikovejšími skupinami sú chronicky chorí, onkologickí pacienti, tehotné ženy i diabetici.

"Tým, že majú zníženú obranyschopnosť, schopnosť brániť sa ochoreniu, tak sa u nich môžu rozvinúť komplikácie, ktoré môžu byť naozaj fatálne, môžu zvyšovať úmrtnosť. Sú na to koniec-koncov štatistiky, že úmrtnosť počas epidémií chrípky stúpa až dvojnásobne u pacientov s diabetomelitom," hovorí primár Diabetologického oddelenia Ľubochňa Emil Martinka.

Chrípková sezóna sa začala, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy