Polojasno
20°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Zázračné vyliečenie: Po sprísnení kontrol ubudlo práceneschopných
Zdielať na

Zázračné vyliečenie: Po sprísnení kontrol ubudlo práceneschopných

BRATISLAVA / Podiel dlhodobej práceneschopnosti výrazne klesol odkedy sprísnili kontroly pacientov. Štát na tom doteraz ušetril 13 miliónov eur.

Na problém koncom roka 2012 upozornili všeobecní lekári. Najmä z okresov s najvyššou mierou nezamestnanosti. Do ich ambulancií prichádzalo stále viac ľudí s vymyslenými problémami.

"Objednajú sa o 2 týždne, o 3 týždne najskôr, alebo aj o mesiac," hovorí všeobecný lekár.  A viac ako 30 dní práceneschopnosti znamená ochranný príspevok od štátu vo výške 34 eur. Ľudia v hmotnej núdzi preto vždy udávali problémy, ktoré vyšetrenie oddialia čo najviac - neurologické, ortopedické, alebo psychiatrické.

Strach z cesty autobusom

"Ona sa bojí cestovať autobusom. Ide na PN-ku z psychiatrického hľadiska," pokračuje lekár. "Mali sme ľudí, ktorí boli práce neschopní aj 2 roky," informuje hovorkyňa ÚPSVaR Jana Lukáčová.

V roku 2011 sa počet ľudí v hmotnej núdzi z dlhotrvajúcimi zdravotnými problémami vyšplhal až na 60 tisíc mesačne. Preto od prvého januára 2013 prišli zmeny. Každý, kto chce poberať ochranný príspevok viac ako 3 mesiace, musí prejsť rukami posudkového lekára.

Ten nezmyselnú PN-ku stopne, alebo dá za pravdu pacientovi a povolí poberanie príspevku na dlhšiu dobu. Maximálne však na 12 mesiacov. Tento strop má byť ochrana pre ďalších špekulantov, ktorých choroba trvá vždy iba tak dlho, aby sa posudkovému lekárovi vyhli.

Ušetrené státisíce eur

Podozrenia lekárov a Ústredia práce sa potvrdili. Necelé tri roky po zavedení nových pravidiel, sú tisíce chronicky chorých pacientov zázračne v poriadku.

Ústredie práce tak ušetrilo približne 13 000 000 eur. A ďalšie desaťtisíce eur zostali v rozpočtoch zdravotných poisťovní, ktoré ich môžu použiť na liečbu skutočne chorých pacientov.

Téme sa venuje redaktorka Dana Strculová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy