Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Košickú univerzitu vyšetrujú kriminalisti, pre príspevok na magnetickú rezonanciu
Zdielať na

Košickú univerzitu vyšetrujú kriminalisti, pre príspevok na magnetickú rezonanciu

BRATISLAVA / Košickú univerzitu preveruje Národná kriminálna agentúra. Dôvodom je žiadosť vysokej školy o nenávratný finančný príspevok spolufinancovaný z Európskej únie, ktorý mal slúžiť na vybudovanie výskumného pracoviska magnetickej rezonancie.

"Parametre súvisiaceho verejného obstarávania mali byť šité na mieru konkrétnemu prístroju, čím mali byť vylúčení ostatní súťažitelia. Suma obstarávaného zariadenia mala byť bez opodstatnenia zvýšená o milión eur," informovala hovorkyňa Prezídia policajného zboru Denisa Baloghová. Ako doplnila, polícia vyplateniu zabránila.

Škoda za tisíce eur

Ak by sumu vyplatila, podľa zverejnených informácií by Únii vznikla škoda minimálne 510 tisíc eur a Slovenskej republike 60 tisíc eur. "Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil dvoch Košičanov z prípravy na zločin poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev v súbehu so zločinom subvenčného podvodu a za zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe," dodala Baloghová.

Horná hranica trestu odňatia slobody za uvedené skutky je až 12 rokov. Obvinení sú momentálne stíhaní na slobode. 

CT prístroj

Ďalší prípad súvisí s nákupom CT prístroja v nemocnici v Piešťanoch. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry začiatkom septembra obvinil osem osôb z porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

"Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie v tejto chvíli nie je možné poskytnúť bližšie informácie," konštatovala Baloghová. Potvrdila ale, že v rámci týchto prípadov využívajú aj informácie zverejňované médiami.

Košickú univerzitu vyšetrujú kriminalisti, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy